Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Imidž neutralnosti

Europski sud pravde: Zabrana nošenja marama je legalna

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Poslodavci unutar Europske unije mogu zabraniti radnicima "nošenje ili isticanje znakova političkog, filozofskog ili religijskog opredjeljenja" na poslu, uključujući i marame na glavama, presudio je Europski sud za pravdu (ECJ).

Zabrana isticanja simbola političkog, filozofskog i religijskog opredjeljenja ili pripadnosti mora biti bazirana na pravilima svake pojedine tvrtke koja bi zahtijevala od svih radnika da se "odijevaju neutralno", zaključio je Europski sud pravde.

Pročitajte i ovo Rutilus pigus Ribari bijesni Došao u kulinarski program pa ispekao zabranjenu ribu: "Nisam znao, vjerovao sam prijatelju..." Avioni F-35 Tužba protiv Vlade Nizozemski sud zabranio prodaju Izraelu dijelova za jedan od najnaprednijih borbenih aviona

Zabrana se ne može temeljiti na željama potrošača/klijenta, dodaje ECJ. To je ujedno i prva odluka tog suda vezana uz pitanje pokrivala za glavu koja koristi dio muslimanske manjine u EU-u, prenosi BBC.

Presudu je zapravo pokrenuo slučaj otkaza djelatnice na recepciji zbog nošenja marame na glavi tijekom radnog vremena u tvrtki G4S u Belgiji.

Samira Achbita, djelatnica koja je dobila otkaz, radila je u toj tvrtki tri godine, a glavu je počela prekrivati maramom tek kasnije. Ona tvrdi da je otkaz koji je dobila zapravo odraz diskriminacije na religijskoj osnovi.

Tvrtka se branila vlastitim pravilnikom rada, kojim je svim zaposlenicima "zabranjeno nošenje bilo kakvih vidljivih znakova političkog, filozofskog ili religijskog uvjerenja ili ponašanje u skladu s tim vjerovanjima i stavovima", a sud je to usvojio.

Sud je dodao da je želja poslodavca da odaje imidž neutralnosti prema javnosti i klijentima iz privatnog sektora njegovo legitimno pravo, uz iznimku da se takvo pravilo uvijek odnosi na sve zaposlenike.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene