Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Polemike slične hrvatskima

Rasprava u EU parlamentu o Marakeškom sporazumu: Ugroza suvereniteta ili zaštita ljudskih prava?

Migrantska kriza 2015. (Foto: AFP)
Migrantska kriza 2015. (Foto: AFP) Foto: AFP
Globalni kompakt UN-a o migracijama ključna je platforma za suradnju u rješavanju problema migracija u Europi, naglasili su u Strasbourgu predstavnici Vijeća EU i Europske komisije. Dokument koji je izazvao prijepore u Hrvatskoj trebao bi regulirati obveze zemalja tijekom humanitarne migrantske krize.

"Riječ je o globalnom fenomenu koji zahtjeva globalni odgovor i rješenje. Nijedna zemlja ne može se sama nositi s ovim problemom, no zajedno možemo stvoriti sigurne i dostojanstvene mehanizme za upravljanje migracijama", kazao je u uvodnom govoru na plenarnoj sjednici EP-a povjerenik Europske komisije za humanitarnu pomoć i upravljanje krizama Hristos Stilijanides.

Pročitajte i ovo Migranti Glasanje u travnju Nova pravila za migracije i azil: Velike promjene na vanjskih granicama Europske Unije Granica sa Slovenijom - 4 Preporuke državama članicama EK preporučuje mobilne provjere na državnom području umjesto na unutarnjim granicama šengena

Članice UN-a prihvatile su Globalni sporazum za sigurnu i urednu migraciju u srpnju, ali su se u međuvremenu neke iz njega povukle, poput Austrije, Mađarske i Bugarske. Poljska i Češka također razmatraju hoće li potvrditi sporazum.

Štiti ljudska prava ili ugrožava suverenitet država?

Marakeški sporazum izazvao je prijepore u Hrvatskoj i trzavice u odnosu Banskih dvora i Pantovčaka, a argumenti koji su izazvali spor slični su onima koji su se mogli čuti jučer u EU parlamentu. 

Dio europskih parlamentaraca je u raspravi u utorak upozoravao na to kako sporazum, iako nije pravno obvezujući, ugrožava suverenitet nacionalnih država.

"Prikazuje migracije kao pozitivan fenomen. Miješa ekonomske migrante s izbjeglicama, a ilegalne migracije predstavlja kao ljudsko pravo. To bi u zakonskoj interpretaciji moglo dovesti do nepovratnih posljedica koje nisu u interesu Europljana, ali i zemalja trećeg svijeta kojima se obećava bolji život", izjavila je mađarska zastupnica Europske pučke stranke Kinga Gál.

Zastupnici Progresivnog saveza socijalista i demokrata kritizirali su, međutim, Austriju i druge konzervativne vlade zemalja članica EU kazavši kako su multilateralni dogovori jedini način rješavanja problema migracija.

"Preispitujete pitanje multilateralnosti i partnerstva s drugim zemljama. Ovo će samo promovirati negativne stavove o alatu koji nam je krajnje potreban", izjavio je britanski zastupnik Claude Moraes (S&D).

Proces izrade Globalnog kompakta počeo je usvajanjem Njujorške deklaracije o izbjeglicama i migrantima iz 2016. koju su prihvatile 193 zemlje članice UN-a u srpnju, a trebao bi biti potvrđen u Maroku u prosincu zbog čega se naziva i Marakeškim sporazumom.

Globalni kompakt za migracije prvi je sporazum pripremljen suradnjom više vlada uz podršku Ujedinjenih naroda. Sporazum nije pravno obvezujući i temelji se na vrijednostima kao što su državni suverenitet, nediskriminacija i ljudska prava te suradnji u poboljšanju uvjeta i koristi migracija.

Sastoji se od 23 cilja za bolje upravljanje migracijama na lokalnim, nacionalnim i globalnim razinama. Prema kompaktu, prvenstveno je potrebno minimalizirati utjecaj faktora koji potiču ljude na migracije. Uz to, očekuje se integrirano i koordinirano upravljanje granicama, etično i sigurno pružanje pomoći svim migrantima, kao i poticaj zajednicama na inkluziju pridošlica. (Hina) 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene