Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Zabrana uvoza poljoprivrednih proizvoda

EU će vrlo vjerojatno prijaviti Rusiju WTO-u

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Zbog zabrane uvoza poljoprevrednih proizvoda u Rusiju, Europska unija mogla bi se požaliti WTO-u.

Europska unija bi se mogla žaliti Svjetskoj trgovinskoj organizaciji (WTO) zbog zabrane uvoza njezinih poljoprivrednih proizvoda u Rusiju, izjavio je neimenovani viši dužnosnik EU-a, smatrajući da se radi o ilegalnom potezu.

Pročitajte i ovo Sergej Lavrov Komentirao ukrajinski plan Putinov ministar o pregovorima s Ukrajinom: "Ovo je neprihvatljivo" Ruska ratna krstarica Varjag Dalekodometna kampanja Ruski ratni brodovi uplovili na nemirno područje: Pobunjenici im obećali sigurnu plovidbu, ali...

'Ne nalazimo utemeljenje u međunarodnim zakonima za ovakav tip odmazde', rekao je izvor. 'Međutim, pažljivo ćemo analizirati koji su plusevi i minusi izlaganja ovog slučaja WTO-u'.

U međuvremenu Bruxelles će zatražiti da zemlje izvan EU-a ne povećavaju izvoz svojih prehrambenih proizvoda u Rusiju. 'Mislimo da ne bi bilo prihvatljivo da zemlje profitiraju iz ovakve situacije', kaže isti izvor.

EU zadržava pravo odgovora na ruske sankcije

Poljoprivredni stručnjaci iz svih zemalja EU-a sastat će se 14. kolovoza u Bruxellesu kako bi raspravljali i analizirali učinak zabrane izvoza njihovih prehrambenih proizvoda u Rusiju.

Ruski premijer Dmitrij Medvedev objavio je 7. kolovoza da je stupila na snagu jednogodišnja 'potpuna zabrana' uvoza većine prehrambenih proizvoda iz Europe i Sjedinjenih Država zbog njihovih sankcija, ali je istodobno poručio da se mogu opozvati u slučaju da 'naši partneri pokažu konstruktivni pristup' u pogledu sankcija protiv Rusije.

Zabrana se odnosi na govedinu, svinjetinu, perad i mesne prerađevine, ribu i ostale plodove mora, sireve, mlijeko i druge mliječne proizvode, voće, povrće i orašaste plodove iz SAD-a, EU-a, Australije, Kanade i Norveške, navodi se u odluci objavljenoj na internetskoj stranici ruske vlade.

Europska komisija će osnovati i posebnu stručnu skupinu koja će analizirati ruske sankcije u pojedinim sektorima i pronalaziti načine kako im pomoći. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene