Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Europa u strahu

'Stižu brodovima? Džihadisti na samo 300 kilometara od juga Italije'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nakon što se Islamska država proširila na Libiju i zauzela obalni grad Sirt, jug Europe našao se pred velikom opasnosti.

Osim brodova s imigrantima, Europa bi uskoro mogla očekivati i brodove s islamskim teroristima, osobito ukoliko Islamska država uspije učvrstiti svoja uporišta na obali Libije. Za sada kontrolira Sirt, grad na obali i rodni grad diktatora Moamera Gadafija.

Na novu prijetnju Europi upozorio je veleposlanik Egipta u Velikoj Britaniji, Nasser Kamel, i to nakon što je prošlog vikenda iz Sredozemnog mora spašeno 2164 imigranta.
'Znate li koliko je Sirt udaljen od Italije? Samo 300 kilometara. Ukoliko nešto ne poduzmemo, svi zajedno, u narednim tjednima možemo očekivati i brodove s teroristima', kazao je Kamel a prenosi Daily Mail.

Italija je također upozorila da očekuje egzodus imigranata s povećanim rizikom da bi na isti način mogli doći i džihadisti. Osim toga, u Italiji tvrde da se oko 600 tisuća ljudi iz Libije priprema prijeći Sredozemno more od čega ih se 200 tisuća već nalazi u pet kampova uz obalu.

Pročitajte i ovo Osumnjičeni za teroristički napad u Moskvi dovedeni su pred sud - 7 Brutalne metode Cure snimke mučenja terorista: Jednom na genitalije prikopčali elektrode, drugog tjerali da pojede dio vlastitog uha Davor Božinović Manji broj ilegalnih prijelaza Božinović najavio kupnju skupocjenih helikoptera: "Smanjit ćemo pritisak na Hrvatsku granicu i EU"

Irak: Džihadisti bičevali muškarce zbog mobitela, ženama odsjekli ruke te spalili 45 osoba

Strah od Islamske države, koja je Italiju ucrtala pod svoj 'Kalifat' a sada i kontrolira točke na u Sjevernoj Africi s kojih lako može do južne Europe, postaje sve veći i na starom kontinentu.

Angelino Alfano, talijanski ministar unutarnjih poslova, kazao je kako militanti ne smiju napredovati brže nego što međunarodna zajednica donosi odluke, a zbog činjenice da su se već uspjeli proširiti i na Libiju, Italija je u opasnosti od 'egzodusa bez presedana', zaključio je.

'Istječe vrijeme za pronalaženje rješenja za Libiju s obzirom na očitu opasnost od spajanja Islamske države i drugih lokalnih paravojnih snaga', izjavio je u srijedu talijanski ministar vanjskih poslova Paolo Gentiloni.

'Pogoršanje stanja na terenu zahtijeva promjenu ritma međunarodne zajednice prije nego što bude prekasno', kazao je ministar pred talijanskim zastupnicima i pozvao međunarodnu zajednicu da udvostruči napore kako bi se za Libiju pronašlo političko rješenje.

Dok Europa sa strahom gleda prema sjeveru Afrike, propaganda Islamske države objavila je novi video na kojem se vidi nova flota luksuznih terenaca na kojima se militanti voze s crnim zastavama. Parada je održana u libijskom gradu Bengaziju, a na snimci se vidi kako djeca i prolaznici salutiraju i pozdravljaju džihadiste. Video je objavila teroristička grupa Ansar Al-Sharia koja je stala uz IS.


 

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene