Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Europska unija upozorava na vjerojatno intenzivno i masovno uplitanje ruskih institucija u predizbornu kampanju u Njemačkoj, posebice na štetu kancelarka Angele Merkel, prenose u utorak njemački mediji izjavu visokog dužnosnika EU-a.


„Očekuje se intenziviranje dezinformacijske kampanje, što je već bilo vidljivo i u prošloj godini, kada se kancelarka našla na udaru ciljane kampanje ruskih medija zbog svoje izbjegličke politike“, kaže neimenovani dužnosnik EU-a koji se poziva na izvješće radne skupine „strategijske komunikacije Istok“, koja je započela s radom 2015., a cilj joj je praćenje i vrednovanje izvješća ruskih medija.

Vezani članci Aleksej Navaljni Rusija blokira račune Navaljnoga na društvenim mrežama, a traže ograničenja i za njegovu suradnicu Srpska vojska kontrolira sve granične prijelaze - 1 Srbija pod pritiskom EU-a odustala od vojne vježbe s Rusijom i Bjelorusijom

Dužnosnik EU-a potvrdio je kako bi se i ovogodišnji izbori u Nizozemskoj i Francuskoj također mogli naći na udaru dezinformacijskih kampanja vođenih iz Moskve.

Njemački ured za zaštitu ustavnog poretka još je u prosincu upozorio na moguće rusko miješanje u predstojeću predizbornu kampanju za njemačke parlamentarne izbore, koji se održavaju u rujnu ove godine.

Porast ciljanih ruskih dezinformacijskih udara pojačao se nakon što je Rusija okupirala dijelove Ukrajine 2014., što je Berlin žestoko kritizirao.

Jedan od najpoznatijih primjera širenja lažnih informacija na štetu kancelarke Angele Merkel potpuno je izmišljena priča o jednoj ruskoj djevojčici koju su u Berlinu navodno silovale izbjeglice, u što se čak umiješao i ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov, koji je povjerovao toj priči i kritizirao ono što se navodno događa u Njemačkoj.

Angeli Merkel čak se pripisuju i veze s terorističkim organizacijama poput Islamske države.

Kampanja se, po navodima medija, vodi preko državnih medija poput Russia Today, ali i socijalnih mreža. (Hina)