Obavijesti Video Pretražite Navigacija
"Dezinformacijska kampanja"

EU upozorava Merkel na Rusiju

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Europska unija upozorava na vjerojatno intenzivno i masovno uplitanje ruskih institucija u predizbornu kampanju u Njemačkoj, posebice na štetu kancelarka Angele Merkel, prenose u utorak njemački mediji izjavu visokog dužnosnika EU-a.

„Očekuje se intenziviranje dezinformacijske kampanje, što je već bilo vidljivo i u prošloj godini, kada se kancelarka našla na udaru ciljane kampanje ruskih medija zbog svoje izbjegličke politike“, kaže neimenovani dužnosnik EU-a koji se poziva na izvješće radne skupine „strategijske komunikacije Istok“, koja je započela s radom 2015., a cilj joj je praćenje i vrednovanje izvješća ruskih medija.

Pročitajte i ovo Ilustracija Otkriva obavještajna služba Rusija koristi srpskog agenta za infiltraciju u tijela EU Ilustracija Rusija na dobitku Rusi uvjereni da Europa počinje okretati leđa Ukrajini: "Shvaćaju da su bacili novac kroz prozore"

Dužnosnik EU-a potvrdio je kako bi se i ovogodišnji izbori u Nizozemskoj i Francuskoj također mogli naći na udaru dezinformacijskih kampanja vođenih iz Moskve.

Njemački ured za zaštitu ustavnog poretka još je u prosincu upozorio na moguće rusko miješanje u predstojeću predizbornu kampanju za njemačke parlamentarne izbore, koji se održavaju u rujnu ove godine.

Porast ciljanih ruskih dezinformacijskih udara pojačao se nakon što je Rusija okupirala dijelove Ukrajine 2014., što je Berlin žestoko kritizirao.

Jedan od najpoznatijih primjera širenja lažnih informacija na štetu kancelarke Angele Merkel potpuno je izmišljena priča o jednoj ruskoj djevojčici koju su u Berlinu navodno silovale izbjeglice, u što se čak umiješao i ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov, koji je povjerovao toj priči i kritizirao ono što se navodno događa u Njemačkoj.

Angeli Merkel čak se pripisuju i veze s terorističkim organizacijama poput Islamske države.

Kampanja se, po navodima medija, vodi preko državnih medija poput Russia Today, ali i socijalnih mreža. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene