Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Među državama EU sve više prevladava stajalište Slovenije da je sa Srbijom potrebno što prije potpisati Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju (SSP), a uvjetovanje toga čina izručenjem Ratka Mladića, koje zastupa Nizozemska, sve je više izolirano, piše danas slovenski tisak.


Neki komentatori, međutim, takvo stajalište ocjenjuju moralno upitnom "političkom trgovinom" s Beogradom, koji se nalazi pred drugim krugom predsjedničkih izbora u kojemu će se ogledati "proeuropski" Boris Tadić i "nacionalistički" Tomislav Nikolić.

Vezani članci Američki predsjednik, Joe Biden Biden kratko i jasno o ukidanju sankcija Iranu: ''To nije moguće'' Slika nije dostupna Dačić: Priština ugrožava sudjelovanje Srba na lokalnim izborima

"Na stajalištu da Mladić pred potpisivanjem sporazuma mora biti u Haagu trenutačno inzistira još samo Nizozemska, dok se ostale članice slažu s argumentacijom Dimitrija Rupela da je Hrvatska takav sporazum potpisala s EU četiri godine prije izručenja Ante Gotovine, te i s pregovorima započela prije nego što je Gotovina došao u Haag", piše ljubljanski "Dnevnik" koji se poziva na svoje "dobro obaviještene diplomatske izvore", u prilogu u kojem analizira poruke zatvorenog sastanka europskog dijela kontaktne skupine za Kosovo, održanog u subotu na Brdu kod Kranja.

List navodi da je zapreka za proeuropski razvoj Beograda u prvom redu srbijanski premijer Vojislav Koštunica sa njegovim "ultimatumom" Europskoj uniji da može birati između nezavisnosti Kosova i približavanja Srbije EU-u, koju je Rupel odmah nakon što je izrečena nazvao "izokrenutom logikom", dok je premijer Janša izjavio da u Srbiji djeluju i političari umjereniji od Koštunice.

Kako navodi "Dnevnik", upravo zbog Koštunice i predstojećeg drugog kruga izbora u Srbiji, Europska unija će "sve važne odluke o Kosovu" donijeti u roku od dva tjedna nakon održavanja drugog kruga izbora u Srbiji, odnosno kako precizira - između 4. i 18. veljače.

Vodeći slovenski dnevni list "Delo" dovodi u pitanje pragmatično stajalište Bruxellesa, u komentaru posvećenom situaciji nakon prvog kruga predsjedničkih izbora u Srbiji. Doduše, ističe komentatorica Dela Saša Vidmajer, "nedolična trgovina" Europske unije, koja je s Beogradom spremna potpisati SSP prije drugog kruga predsjedničkih izbora, doista je "najbolja strategija" kako podržati srbijanske "proeuropske političke garniture", odnosno one koje su usmjerene u "europsku budućnost", a ne one koje se fiksiraju uz "nacionalističku prošlost", ali to nosi i svoju moralnu dilemu.

"Temeljni uvjet članstva u EU je poštivanje europskih vrijednosti, a nakon što je više godina Bruxelles ponavljao da bez uhićenja ratnih zločinaca neće biti sporazuma s Unijom, europska se politika sada pokazala kao nenačelna i nevjerodostojna. Europska poruka Srbiji je katastrofalna jer znači popuštanje državi koja štiti optužene ratne zločince i koja ne razumije europski sustav vrijednosti", piše "Delo" u svom glavnom komentaru.

Sada na tom načelu i čvrstom stajalištu da pitanje europske
perspektive za Srbiju i pitanje Kosova ne treba povezivati inzistira još samo usamljena Nizozemska, iznosi "Delo" koje dodaje da se je u "stupicu" želje EU-a da na primjeru Kosova i Srbije dokaže sposobnost upravljanja kriznim situacijama u Europi uhvatila i Slovenija, jer je određivanje statusa Kosova u prvoj polovici ove godine odredila i jednim od glavnih prioriteta svog predsjedavanja EU-u.