Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Odbijanje Washingtona da ukine vize za državljane deset zemalja članice EU i devet novih (osim Slovenije) i Grčke "nije shvatljivo niti je više prihvatljivo", napisao je u pismu američkim vlastima potpredsjednik Europske komisije Franco Frattini.


Ministri unutarnjih poslova EU 25, koji su se jučer sastali u Luxembourgu, razmatraju stoga prijedlog da se Amerikance kazni uvođenjem viza za putovanja u EU.

Vezani članci Migranti na cesti (Foto: Dnevnik.hr) Izdavali vize ilegalnim migrantima: Razotkriveni BiH diplomati koji su za tisuću eura prodavali "papire" Njemački radnici (Foto: Arhiva/Uli Deck/DPA/PIXSELL) Navala na konzulate: Njemačkoj nedostaje oko 800.000 stručnih radnika

Za početak, vize bi se uvele samo za osobe koje putuju s diplomatskim i službenim putovnicama, pa obični građani ne bi ispaštali.

"Shvaćamo vašu zabrinutost za sigurnost, no, ona se ne može odnositi na zemlje u čije se pridržavanje europskoga zakonodavstva ne može sumnjati", istaknuo je Frattini u pismu Amerikancima.

Njegov je glasnogovornik dodao da će EK predložiti vremenski rok za uvođenje viza tek kada čuje prijedloge ministara "jer je za takav ozbiljan korak važna suglasnost zemalja članica". 

Konkretan prijedlog najavljen je za prosinac, čime se Washingtonu daje dovoljno vremena da ukine vize za Europljane.