Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Europska unija poduzima mjere predostrožnosti nakon što su Sjedinjene Države izvijestile da će iz sigurnosnih razloga zatvoriti neka svoja veleposlanstva koja bi obično radila u nedjelju, rekao je glasnogovornik Europske komisije Alexandre Polack.


'Svjesni smo poteza Sjedinjenih Država i u kontaktu smo sa svojim američkim kolegama. Izaslanstva EU-a u sigurnosno ugroženim područjima u vezi su s američkim veleposlanstvima', dodao je Alexandre Polack.

EU još nema službenog komentara na najavu američke vlade o izdavanju upozorenja američkim državljanima o putovanjima u određene zemlje, pri čemu im se skreće pozornost na 'mogućnost terorističkih napada, osobito u područjima Bliskog istoka i sjeverne Afrike'.

U ovome trenutku, istaknuo je Polack, EU nema nikakvih informacija o tomu da postoji potencijalna prijetnja europskim izaslanstvima, no 'poduzet će se sve potrebne mjere predostrožnosti'.

Vezani članci Putovanje u doba pandemije, ilustracija Ublažavanje mjera: EK preporučuje dopuštanje ulaska u EU cijepljenima iz trećih država bez dodatnih restrikcija Cjepivo protiv koronavirusa kompanije AstraZeneca Europska komisija tužila farmaceutsku tvrtku jer nije isporučila dogovorene doze cjepiva: "Ugovor nije poštovan"

>> Royce: 'Prijetnje su povezane s Al-Quaedom'

State Department dao je upute nekim američkim veleposlanstvima i konzulatima da ostanu zatvoreni ili da smanje poslovanje u nedjelju 4. kolovoza iz sigurnosnih razloga, priopćio je službeni Washington ne objasnivši o kojim je sigurnosnim razlozima riječ.

Nisu imenovana veleposlanstva ni konzulati koji će biti zatvoreni, ali jedan visoki dužnosnik State Departmenta novinarima je rekao kako je riječ o onima koji bi inače radili u nedjelju. Brza Reutersova pretraga internetske stranice State Departmenta pokazala je kako je to nekoliko američkih misija, među ostalima veleposlanstva u Abu Dabiju, Bagdadu i Kairu. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook