Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Odgoda pomoći

EU Grčkoj: Nema štednje, nema zajma!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ministri financija Europske unije odgodili su odluku o pomoći Grčkoj! 12 milijardi eura zajma Grčka će dobiti tek kad njezin parlament usvoji nove stroge mjere štednje. Istodobno, Atena je objavila da joj je novac potreban do sredine srpnja kako bi država izbjegla bankrot.

Ministri financija eurozone neumoljivi su prema Grčkoj. Nema štednje - nema zajma. A upravo zbog odluke o provedbi drastičnih mjera, uključujući i rezanje socijalnih davanja grčki je narod nedavno izašao na ulice i blokirao parlament. Unija međutim traži disciplinu. Ministri ni pod koju cijenu neće dopustiti da Grčka ugrozi euro. 12 milijardi zajma dobit će kad ispuni svoje obveze.

Pročitajte i ovo Ilustracija Lijepa gesta Hrvatska šalje kanader u Grčku: "Solidarni smo i spremni pomoći" Slika nije dostupna Imaju svoju računicu U spašavanje EU i eura uključio se i Japan

''Ključno je da grčki parlament usvoji srednjoročnu fiskalnu strategiju i izradi program privatizacije i sve to treba biti gotovo do kraja lipnja. U tom slučaju isplata zajma će stići na vrijeme', kazao je povjerenik za financije Olli Rehn.

Atena pak vapi da im je novac potreban do polovice srpnja. U suprotnom Grčka ide u bankrot. Počela je trodnevna sjednica parlamenta. Rekonstruirana vlada premijera Papndreua predlaže sve ono što Brisel traži, a narod ne želi - povećanje poreza, drastično rezanje javnih troškova, privatizaciju javnih poduzeća. Tim zahvatima u sljedeće 4 godine uštedjelo bi se oko 50 milijardi eura.

'To su teške odluke za grčku vladu i razumijemo sve njihove poteškoće. Ali Grčka mora ispuniti zadane uvjete i tranša od 12 milijardi eura bit će joj isplaćena', kazao je njemački ministar financija Wolfgang Schaeuble.

Taj novac posljednji je transfer od 110 milijardi eura teškog zajma dogovorenog između Europske unije i MMF-a.
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene