Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Svih 28 zemalja članica dogovorile su u srijedu način kako će financirati fond za pomoć sirijskim izbjeglicama u Turskoj u iznosu od tri milijarde eura, od kojih će Hrvatska osigurati 5,9 milijuna eura.


"Europa provodi svoju odluku o fondu od tri milijarde eura za izbjeglice u Turskoj i nastavit ćemo i dalje raditi s našim turskim partnerima kako bismo postigli konkretne rezultate", izjavio je nizozemski premijer Mark Rutte.

Dogovor će omogućiti dostavu humanitarne pomoći izbjeglicama u Turskoj, u prvom redu hrane, zatim za zdravstvenu skrb, obrazovanje i usluge.

Taj fond je dogovoren na summitu EU-Turska održanom 29. studenoga u Bruxellesu. Od tri milijarde eura, jedna milijarda bit će osigurana iz europskog proračuna, a dvije milijarde osigurat će zemlja članice sukladno visini njihova bruto nacionalnog dohotka.

Najveći dio od te dvije milijarde dat će Njemačka 427,5 milijuna eura, zatim Velika Britanija 327,6 milijuna, Francuska 309,2 milijuna, Italija 224,9 milijuna.

Dogovor zemalja članica pozdravila je i Europska komisija, koja je svoj doprinos s ranije obećanih 500 milijuna eura sada povisila na milijardu eura.

"Novac koji stavljamo na stol bit će izravno na korist sirijskim izbjeglicama u Turskoj i pomoći im u poboljašanju pristupa zdravstvenoj skrbi i obrazovanju. Također pozdravljam odluku turskih vlastti da sirijskim izbjeglica daju dozvole za rad, što pomaže u smanjenju izbjegličkog vala", rekao je prvi potpredsjednik Komisije Frans Timmermans. (Hina)

Vezani članci Donald Trump (Foto: AFP) Nakon obećanja o prekidu vatre: Trump ukida sankcije nametnute Turskoj zbog ofenzive u Siriji Slika nije dostupna TURSKA POSTAVILA NOVI ULTIMATUM EU 'Oslobodite nas viza ili odustajemo'