Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ne želi eskalaciju

OVO SE PUTINU NEĆE SVIDJETI Erdogan: Srušili smo ruski avion iz jednostavnog razloga

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Turski predsjednik Tayyip Erdogan u srijedu je izjavio da ne želi nikakvu eskalaciju nakon što je turski zrakoplov srušio ruski borbeni zrakoplov.

Erdogan je objasnio da se tom potezu pribjeglo iz jednostavnog razloga da se obrani sigurnost zemlje, kao i "prava naše braće" u Siriji.

Pročitajte i ovo Kusturica na sastanku s Putinom usporedio hrvatske ustaše i ukrajinske banderovce U mnogo čemu su se složili Kusturica na sastanku s Putinom usporedio hrvatske ustaše i ukrajinske banderovce Slika nije dostupna Tko koga podržava TEŠKE OPTUŽBE NA RELACIJI SIRIJA-TURSKA Verbalni rat predsjednika

Na poslovnom događaju u Istanbulu Erdogan je kazao da se na ruski zrakoplov pucalo dok je bio u turskome zračnom prostoru, ali da se letjelica srušila na teritoriju Sirije iako su neki njegovi dijelovi pali na turski teritorij, pri čemu je ozlijeđeno dvoje turskih državljana.

"Ne kanimo utjecati na eskalaciju ovog incidenta. Mi smo samo branili vlastitu sigurnost i prava svoje braće", rekao je Erdogan, istaknuvši da se turska politika prema Siriji neće mijenjati.

"Nastavit ćemo s humanitarnim angažmanom na objema stranama sirijske granice. Odlučni smo u namjeri da poduzmemo sve potrebne mjere kako bismo spriječili dolazak novog vala imigranata".

SRUŠEN ZBOG 17 SEKUNDI Činjenice koje NE idu u prilog Turskoj

Tursko rušenje ruskoga vojnog zrakoplova u utorak blizu sirijske granice jedan je od najozbiljnijih javno potvrđenih sukoba između jedne članice NATO-a i Rusije u posljednjih pedeset godina.

Ruski predsjednik Vladimir Putin rekao je da je zrakoplov napadnut u trenutku kada se nalazio oko kilometar unutar sirijskog zračnog prostora te je upozorio na "ozbiljne posljedice" zbog "noža u leđa" što su ga Rusiji zarili "suradnici terorista".

Američki dužnosnik u utorak je za Reuters izjavio da Washington vjeruje kako je zrakoplov pogođen na području sirijskoga zračnog prostora nakon kratkog upada u turski zračni prostor. Podaci se temelje na detekciji toplinskog traga zrakoplova.

No Turska je, u pismu upućenom UN-ovu Vijeću sigurnosti, objasnila da je zrakoplov srušen u njihovu zračnom prostoru. Zajedno s drugom letjelicom, zrakoplov se u turskome zračnom prostoru zadržao 17 sekundi, ušavši u njega približno milju, unatoč tomu što je, dok se približavao, deset puta upozoren da promijeni smjer letenja, stoji u turskom pismu. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene