Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

Milanović: "Ovo je priprema za državni udar. To im neće proći, nemojte se bojati!"

Nešto tu smrdi

SRUŠEN ZBOG 17 SEKUNDI Činjenice koje NE idu u prilog Turskoj

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ruski RT objavio je sukus informacija koje nikako ne idu u prilog Ankari koja tvrdi da je ruski vojni zrakoplov srušen zbog povrede zračnog prostora.

Turska tvrdi da je ruski bombarder Su-24 srušen nakon što je nenajavljeno ušao u turski zračni prostor u kojem se nalazio 17 sekundi. Povrijedivši na taj način međunarodno pravo, turski F-16 upucao je tada 'neidentificirani' zrakoplov za koji se uspostavilo da pripada ruskoj vojsci koja je bila u misiji nad teritorijem Sirije.

Pročitajte i ovo Ilustracija Rat u Europi Rusija napala Kijev i Lavov, uzbuna u Poljskoj: ''Ruski projektil je ušao u naš zračni prostor, digli smo avione'' Kosovska policija Obavještajci objavili Zabrinjavajući izvještaj: "Putinu je potreban novi sukob u Europi i pronašao je idealno mjesto - Balkan"

Kako bi potvrdila svoje tvrdnje, Turska je objavila i radarsku snimku koja prikazuje putanju ruskog vojnog zrakoplova, piše RT.

Turska tvrdi da je upozoravala vojni zrakoplov koji je letio nad njezinim zračnim prostorom i to čak 10 puta u 5 minuta, prije nego je F-16 ispalio raketu. No, prema informacijama zračnog centra Ankare, zrakoplov je nedozvoljeno prelazio turski prostor točno 17 sekundi, prije nego je na njega pucano.

Ruski ministar obrane tvrdi da Turska na niti jedan način nije upozorila zrakoplov prije njegova rušenja.

Nadalje, objektivni kontrolni podaci koje je objavilo rusko Ministarstvo pokazuju da ruski Su-24 nikada nije ušao u turski zračni prostor - te da je zapravo oboren iznad teritorija Sirije, četiri kilometra od turske granice.

Prema tim podacima izgleda da je upravo turski F-16 taj koji je prekršio međunarodno pravo i ušao u tuđi zračni prostor, točnije sirijski zračni prostor kada je ciljao na ruski vojni bombarder.

Ukoliko se usporede podaci koje je iznijela Turska s podacima Rusije može se zaključiti kako Su-24, čak i da je na trenutak ušao u turski zračni prostor, nije mogao biti upozoren 10 puta.

Štoviše, mjesto na kojem je navodno prešao u turski zračni prostor širok je tek 2.5 kilometara što bi zrakoplov tog tipa, s maksimalnom brzinom od 1.600 kilometara na sat, prošao za svega nekoliko sekundi. S obzirom da se nalazio na visini od 6.000 metara, da bi ga se naciljalo bilo je potrebno puno više vremena od onog kojeg je zrakoplov proveo na turskom nebu.

Ruski mediji svemu ovome dodaju i da zbog jakih vjetrova, ruski vojni zrakoplovi, prilikom polijetanja iz vojne baze u Latakiji, ponekad nakratko moraju proći kroz Turski zračni prostor. Zbog jakih vjetrova, zrakoplovi ne mogu u bazu sletjeti sa svih strana, stoga ponekad ulaze na prostor Turske kako bi mogli sletjeti, što je svima jako dobro poznata stvar.

RUSI POVISILI ULOG U SIRIJI Odgovor Turskoj u tri protumjere

'Ovaj incident smatram provokacijom specijalnih snaga NATO-a. Sve članice koalicije uključene su u ovaj slučaj. NATO je zabrinut zbog uspjeha ruskih vojnih snaga u Siriji i želi diskreditirati ruski način ratovanja', rekao je Franz Klintsevich, zamjenik predsjednika ruskog Odbora vijeća za obranu i sigurnost.

'Nekoliko predstavnika zemalja članica NATO saveza na turske optužbe i izjave reagiralo je s velikim oprezom', rekao je neimenovani izvor koji tvrdi da nekoliko sudionika vjeruje da je Su-24 srušen iznad sirijskog zračnog prostora. Također dodaje da turske zračne snage nisu upozorile ruski vojni zrakoplov 10 puta, kako tvrdi Ankara, već samo 2 puta.

Na kraju krajeva, i Turska i Rusija na tom se području bore protiv zajedničkog neprijatelja - Islamske države. No izgleda da antiteroristička koalicija predvođena SAD-om ima drugačija mjerila u odnosu prema različitim državama. Tako su nedavno, prilikom napada na položaje ISIS-a neprijatelje upozorili čak 45 minuta prije zračnih napada, s Rusijom to nije bio slučaj.

Prilikom rušenja turskog ratnog zrakoplova od strane Sirije u lipnju 2012. godine, turski predsjednik Ergogan kritizirao je napad kazavši da 'čak i da je zrakoplov bio na njihovom teritoriju nekoliko sekundi, nije bilo razloga za rušenje. Bilo je jasno da taj zrakoplov nije imao zle namjere, no svejedno je srušen'.

Kao odgovor na rušenje zrakoplova, Turska se prezentirala kao strpljiva te nije reagirala. Prema navodima turskog Generalnog štaba od incidenta koji se dogodio 2012. godine Turska je samo te godine 'poštedjela' 114 ratna zrakoplova koji su ušli na njezin zračni prostor.

Kad govorimo o kršenju zračnog prostora, Turska ima itekako debeli dosje. Prema dokumentima WikiLeaksa Turska je povrijedila zračni prostor Grčke čak 40 puta u 2005. godini.

No iz nekog razloga, Ankara je ovog puta odlučila preuzeti stvari u svoje ruke i upotrijebiti silu. Srušila je ruski zrakoplov zbog činjenice da se u njezinom zračnom prostoru nalazio tek nekoliko sekundi.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene