Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna
uživo

UŽIVO Ustavni sud: "Milanović ne može biti ni mandatar ni predsjednik Vlade ni ako podnese ostavku"

Pet osoba poginulo

Izvanredno stanje zbog ekstremnih hladnoća u SAD-u: Tračnice u plamenu, zatvoreni uredi i škole...

Zbog ekstremnih hladnoća u SAD-u se zagrijavaju tračnice (Foto: Dnevnik.hr)
Zbog ekstremnih hladnoća u SAD-u se zagrijavaju tračnice (Foto: Dnevnik.hr) DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija +0 Zbog ekstremnih hladnoća u SAD-u se zagrijavaju tračnice (Foto: Dnevnik.hr) Galerija 1/1 >>
Dijelove Sjedinjenih Država pogodile su smrtonosne hladnoće, koje su dosad odnijele pet života.

Polarna strujanja spuštaju temperature i do 30 stupnjeva ispod ništice, a osjećaj hladnoće dodatno pojačava vjetar. Zatvorene su stotine škola i ureda, otkazane tisuće letova. "Izbjegavajte boravak na otvorenom. Ako morate izaći, dobro se utoplite, ne dišite duboko i što manje govorite", to su samo neka od upozorenja milijunima Amerikanaca koji su suočeni s rekordnim hladnoćama.

Pročitajte i ovo Iran je dronovima prvi put u povijesti sa svojeg teritorija napao Izrael Tenzije na vrhuncu Objavljeni detalji o američkoj akciji: Izrael pripremio odgovor na napad Irana - ''Bliski istok je na rubu'' Joe Biden Ne žele eskalaciju Američki predsjednik Joe Biden jasno poručio: "Nećemo sudjelovati ni u kakvoj izraelskoj protuofenzivi na Iran"

Hladan vjetar najveći je problem. Polarna strujanja spuštaju temperaturu do 30 stupnjeva ispod ništice, a zbog vjetra se čini kao da je minus 50. Najugroženiji su oni bez doma. Pozivaju ih u prihvatilišta ili barem da se zagriju u javnim ustanovama poput knjižnica ili policijskih postaja. U Čikagu za njih griju autobuse.

"Sve ćemo primiti. Želimo da svi dođu. Ako netko ima prijatelja ili zna nekog tko živi na ulici, molim vas, recite im da dođu i maknu se s hladnoće, bit će rekordno niskih 40 stupnjeva ispod ništice s hladnim vjetrom. U takvim uvjetima ozebline su moguće već za 10 minuta", poručio je Dan Kelly iz prihvatilišta u Ann Arboru, Michigan.

U Chicagu posebne mjere u željezničkom prijevozu

Četiri savezne države proglasile su izvanredno stanje. Zatvorene su stotine škola, otkazane tisuće letova. U prekidu su željezničke linije. Nije pomoglo ni zagrijavanje tračnica.

U središtu ekstremne hladnoće je Chicago, grad u kojem je u srijedu ujutro izmjereno minus 19 stupnjeva, što je najniža temperatura ikad, a još će padati. "Stanodavcima prijete kazne od 500 dolara na dan, ako stanari ostanu bez grijanja. Pritužbe oko grijanja uzimamo jako ozbiljno", kazala je Judy Frydland iz Ureda za zgrade u Chicagu, Illinois.

Zaposleni na željeznici koriste grijače na tračnicama kako bi skretnice oslobodili od snijega i leda. Dok vlakovi prolaze, na snimkama iz Chicaga se vide tračnice u plamenu.

Glasnogovornik gradskih željeznica objasnio je kako plamen dolazi iz grijača postavljenih u blizini kolosijeka i uključeni tijekom zimskih mjeseci kad su temperature ispod ništice kako led i snijeg ne bi postali opasnost za željeznički promet. Dodao je i da plamen ne uzrokuje štetu na vlakovima koji prolaze tračnicama.

Najavljen novi snijeg

Nije samo hladnoća problem. Mjestimice je najavljeno i do 60 centimetara novog snijega. U cestovnom prometu već sada je kaos, pa se građani pozivaju da izbjegavaju putovanje. Ako već moraju, onda se savjetuje da na put ponesu hranu i piće.

Ekstremni vremenski uvjeti dosad su odnijeli pet života. Strahuje se da će ta brojka rasti, jer pogođeno je više od 83 milijuna Amerikanaca, odnosno četvrtina populacije.

Vijesti gledajte svakog dana na Novoj TV, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste vijesti? Pogledajte ih besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene