Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nakon novog potresa, novi problemi

Drama u Fukushimi se nastavlja, novi požar na kritičnom reaktoru

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nakon jučerašnje eksplozije u reaktoru 4 dva radnika su nestala, izvijestila je japanska nukelarna sigurnosna agencija, kako prenosi Reuters, a agencija Kyodo javila je kasnije navečer da je na reaktoru izbio novi požar.

Japanska agencija je, piše Reuters, priopćila da su se nestali radnici nalazili u području turbine reaktora 4. Također, izviješteno je i o pukotini na krovu zgrade u kojoj se nalazi reaktor, a navečer je japanska Kyodo agencija izvijestila da je na problematičnom reaktoru buknuo novi požar. NHK prenosi da su morali intervenirati vatrogasci. Prema pisanju BBC-a, vatra je stavljena pod kontrolu, no te informacije još nisu službeno potvrđene. Požar se razbuktao jer tinjanje nakon ranijeg požara nije bilo potpuno ugašeno. Radi se, naime, o drugom požaru u reaktoru 4 u posljednja 24 sata.

Pročitajte i ovo Ilustracija LJETO NA NAJJAČE Kako se rashladiti bez klime: Pet jednostavnih poteza u borbi protiv vrućina Slika nije dostupna Švedska: Isključen nuklearni reaktor

Novi potres i novi problemi

Novi problemi pojavili su se nakon još jednog potresa jačine 6,4 stupnja po Richteru koji je pogodio područje istočnog Japana, izvijestila je američka geološka služba. Podrhtavanje tla zabilježeno je u 18:49 sati po lokalnom vremenu 167 kilometara jugoistočno od grada Sendaija u prefekturi Miyagi.

Japan se suočava s najvećom nuklearnom krizom ikada, a inženjeri se bore da zadrže kontrolu nad hlađenjem nuklearnih reaktora u elektrani Fukushima, nakon novih eksplozija i požara koji su doveli radijaciju na nivo opasnog zračenja.

Dok raste prijetnja katastrofom, 70 tehničara još se uvijek bori s pokušajima rashlađivanja šipki triju reaktora i spremnika potrošenog goriva u četvrtom nuklearnom reaktoru u Fukushimi 1, javlja Kyodo news. Dodaju kako je radijacija toliko visoka da zadržavanje u kontrolnim sobama nije sigurno za zaposlenike.

Vlada je već pozvala međunarodnu pomoć, a na snazi je prekid zračnog prometa u krugu od 30 kilometara kako bi se spriječilo daljnje širenje radijacije.

Požar koji je izbio u zgradi reaktora broj 4, nakon eksplozije koja se jutros po lokalnom vremenu dogodila blizu krovnog dijela tog reaktora, stavljen je pod kontrolu, piše japanska televizija NHK. Stručnjaci su kazali da je požar najvjerojatnije izbio zbog pada razine vode ili isušivanja bazena, što je izazvalo pregrijavanje šipki.

Agencija Kyodo i spomenuta televizija napominju kako reaktor broj 4 u vrijeme potresa nije bio u pogonu. Glasnogovornik japanske Vlade Yukio Edano rekao je kako je izmjerena radijacija oko reakatora broj 2 i 4 nakon eksplozija 'definitivno štetna po zdravlje ljudi'.

U četiri reaktora nuklearke Fukushima tako su dogodile ekplozije. Eksplozija se dogodila blizu bazena za supresiju u reaktoru 2, u kojem se prikupljaju i hlade radioaktivni elementi iz kontejnera s reaktorom, rekli su dužnosnici. Izgleda da je eksplozija oštetila ventile i cijevi, te da je mogla otvoriti put za oslobađanje radioaktivnog materijala.

Pretpostavlja se i ovoga puta, kao i sve prethodne, došlo do eksplozije vodika. No neki mediji pišu kako je moguće da se eksplozija dogodila kod bazena s vodom za hlađenje te da je i on oštećen što bi bio prilično veliki problem.

Tokyo Electric, koji je tijekom vikenda rekao da u nuklearki Fukushima Daiichi radi 1400 ljudi, kazao je da je evakuirao sve osim 50 radnika. Premijer Kan odao je priznanje tim radnicima, rekavši da se 'stavljaju u vrlo opasnu situaciju'.

Ovo je treća eksplozija u Fukushimi u posljednja četiri dana. Prije ove eksplozije u reaktoru broj 2, već su se dogodile eksplozije reaktora 1 i 3. Prve informacije govore da je ova eksplozija jača od prethodne dvije. Prilikom jučerašnje eksplozije reaktora broj 3 ozlijeđeno je 11 ljudi te se urušilo nekoliko zgrada oko reaktora.

>> VIDEO: Nakon razornog potresa i tsunamija raseljeno 100.000 djece!

>> Dizajner Fukushime: Graditelji su znali da elektrana ne može izdržati potres!

Operater elektrane Tepco je objavio da su radnici evakuirani iz reaktora broj 2. Odmah nakon eksplozije kod nuklearke je izmjeren porast radijacije. Veća radijacija je izmjerena i u gradu Ibarakiju, južno od Fukushime.

Tehničari se vće neko vrijeme bore da imaju razinu vode u reaktoru broj 2 dovoljnu kako bi se osiguralo njegovo hlađenje, no ipak se u dva navrata razina vode toliko spustila da su rešetke bilo posve izložene.

Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) priopćila je danas da je Japan evakuirao 185.000 stanovnika iz gradova u okolici nuklearnog kompleksa. Agencija navodi da je u evakuacijske centre oko nuklearki Fukushima Daiichi i Fukushima Daini upućeno 230.000 doza stabilnog joda. Jod još nije podijeljen stanovnicima, a riječ je o preventivnoj mjeri. Uzimanje stabilnog joda može spriječiti nakupljanja radioaktivnog joda-131 u štitnjači.

Američki geološki istraživački centar u međuvremenu je povećao magnitudu potresa koji je u petak pogodio Japan sa 8,9 na 9.0 po Richteru. Ova jačina posljedni potres stavlja na četvrti najjači na svijetu od 1900. godine od kada postoji moderno mjerenje, te najjači u Japanu u psljednjih 130 godina.

Pomozite stradalim Japancima

U Hrvatskoj traje prikupljanje pomoći stradalom stanovništvu Japana. Ukoliko želite pomoći, možete to učiniti uplatom na žiro račun Hrvatskog Caritasa kod PBZ-a 2340009-1100080340, s pozivom na broj 143 te pozivom na broj 060 9010 (cijena poziva je 6,15 kn, PDV uključen).

Pomoć prikuplja i Hrvatski Crveni križ uplatom na žiro račun 2340009-1511555516, s pozivom na broj 02 ili na broj telefona 060 9011 (cijena poziva je 6,15 kn, PDV uključen).

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene