Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Katastrofa u Japanu

Dizajner Fukushime: Graditelji su znali da elektrana ne može izdržati potres!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Bivši inženjer Masashi Goto koji je radio na dizajnu zaštitnog omotača za reaktor u elektrani Fukushima kazao je kako elektrana nije dizajnirana da podnese potrese i tsunamije te da su graditelji elektrane to i znali.

'Treći reaktor ima kapacitet od 784 megavata, a prvi od 460 što znači da je treći vjerojatno proizveo veći oblak hidrogena koji se spojio s parom do koje je došlo nakon eksplozije', kazao je.

Pročitajte i ovo Snažan potres pogodio Filipine Usred noći Potres jačine 6,8 pogodio Filipine: Procjenjuje se mogućnost tsunamija Nuklearna elektrana Fukushima 2011. godine Japan prvi puta izdao upozorenje za tsunami još od Fukushime: Znate li što se tada dogodilo?

>> Iz SAD-a stižu optužbe da Japan skriva prave razmjere zračenja

U nuklearnoj elektrani Fukushima došlo je danas do još jedne eksplozije, no vlasti uvjeravaju kako do značajnog curenja nije došlo. No, reaktori broj 2. i 3. uopće ne hlade i američki stručnjaci kažu da bi radijacija iz oštećenih nuklearki mogla curiti još tjednima ili čak mjesecima. Također, Svjetska zdravstvena organizacija javlja kako je prijetnja od radijacije minimalna. 'Koliko smo upoznati sa situacijom prijetnja je minimalna, pa čak i ako je netko bio direktno izložen zračenju', poručili su.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene