Obavijesti Video Pretražite Navigacija
EKSKLUZIVNO iz TURSKE

VIDEO DOKAZ POLICIJSKE BRUTALNOSTI, dvoje prosvjednika poginulo

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Premijer Erdogan za antivladine prosvjede krivi oporbenu stranku, te niječe svaku pretjeranu uporabu sile u sukobima prosvjednika s policijom. Njegov se zamjenik ispričao ozlijeđenima.

Turski premijer Recep Tayyip Erdogan niječe svaku pretjeranu uporabu sile u sukobima policije i prosvjednika i odbacuje mogućnost da se u toj islamskoj republici događa 'tursko proljeće'.

Pročitajte i ovo Ilustracija ozljede glave i mozga Tučnjava ispred kluba u Splitu: Mladić se bori za život Slika nije dostupna Prosvjedi u Turskoj FOTO Tisuće na ulicama: Policija sa suzavcima i vodenim topovima

>>Pala prva žrtva prosvjeda: U masu se zabilo vozilo, poginuo mladić (20)

S druge pak strane 240 tisuća zaposlenika u javnim službama kreću u dvodnevni štrajk, te se pridružuju prosvjednicima i to, kako kažu, zbog policijske brutalnosti koja se provodi u Turskoj, usprkos Erdoganovim demantijima.

Erdoganov zamjenik uputio ispriku ozlijeđenima

U međuvremenu, dok je Erdogan u službenom posjetu Maroku, njegov zamjenik Bülent Arınç danas se ispričao svim ozlijeđenim demonstrantima, priznajući kako je policija upotrijebila pretjeranu silu. No, bio je jasan da se isprika odnosi samo na aktiviste koji su se borili protiv projekta prenamjene Gezi parka u blizini istanbulskog trga Taksim, a ne i na sudionike kasnijih demonstracija, koje su ponajprije usmjerene protiv vladavine premijera Erdogana.

Kako piše Today's Zaman, najavio je i da se uskoro kani sastati s nekima od organizatora prvotnog prosvjeda te da razmatra da se sporni projekt stavi na referendum.

Erdogan: Kad se vratim iz Maroka, problemi će biti riješeni

'Stanje se smiruje. Po mom povratku iz zemalja Magreba, problemi će biti riješeni', rekao je premijer Erdogan na konferenciji za medije tijekom posjeta Maroku. Za Erdogana nema sumnje tko stoji iza masovnih prosvjeda u Turskoj. Kaže kako je početno nezadovoljstvo zbog 'uklanjanja stabala pokrenulo događaje', no za kasnije su akcije, po njemu, krivi - oni koji su izgubili na izborima.

'Republikanska narodna stranka i druge sudjeluju u tim zbivanjima', poručio je turski premijer .

>>Poznati na Twitteru: 'Stop nasilju u Turskoj, počnimo revoluciju ljubavi!'

I dok premijer Erdogan tvrdi kako nema pretjerane uporabe sile, video materijali, koji u redakciju Dnevnik.hr-a stižu iz Turske govore više od riječi, kao i svjedočenja ljudi kojima se doslovno na kućnom pragu 'događa revolucija'.

'Neke su fotografije i video klipovi već uklonjeni s Facebooka i drugih sajtova, vlada se trudi ukloniti sve moguće dokaze brutalnosti', kaže sugovornik Dnevnik.hr-a iz Istanbula.

Prvi video prikazuje pokušaj probijanja vrata u trgovinu u koju su se sklonili prosvjednici, a na drugom se 'u punom sjaju' prikazuje brutalnost turske policije, koja ne preza niti od napada na vrlo mlade djevojke.

>>VIDEO Turski prosvjed u 90 sekundi: Suzavci, krv, kaos!

Na pomirljive izjave turskog predsjednika Abdulaha Gula koji je rekao da 'demokracija ne predstavlja samo pobjedu na izborima te da je potpuno prirodno da prosvjednici izražavaju različita stajališta', premijer Erdogan je rekao da ne zna što je predsjednik rekao, ali da on drži da 'demokracije nastaje na biračkim mjestima'.

Podrška Occupy Gezi Parku i turskome narodu stiže i iz Hrvatske. Svi koji podržavaju prosvjed u Turskoj pozivaju se putem Facebook stranice na mirni prosvjed potpore u petak 7. lipnja s početkom u 18 sati u zagrebačkom parku Zrinjevac. Povorka će krenuti ispred ambasade Republike Turske u Masarykovoj ulici 3. 

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene