Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Masovna uhićenja, paleži

Pala prva žrtva prosvjeda: U masu se zabilo vozilo, poginuo mladić (20)

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Sukobi turskih prosvjednika s policijom nastavljaju se. Premijer Erdogan prosvjednike naziva 'šačicom ekstremista', a oni pak traže njegovu ostavku. Pala je i prva žrtva demonstracija.

NALAZITE SE U TURSKOJ, IMATE FOTOGRAFIJE, VIDEO ILI SAMO ŽELITE KOMENTIRATI SITUACIJU? JAVITE SE NA moj.report@novatv.hr

Pročitajte i ovo Ilustracija Otac sve gledao Snimka na kojoj brat ubija sestru šokirala je zemlju: S ocem ju je godinama silovao, građani su bijesni Prometni policajci lažno izdavali kazne za prekršaje Podignuta prijava Kakva akcija! Dvojica policajaca vozačici USKOK-ova auta pokušali naplatiti nepostojeći prekršaj

Četvrti dan zaredom, sad je već očito, sukob zbog najavljene prenamjene parka Gezi, uz trg Taksim u Istanbulu, gdje je vlast odobrila gradnju trgovačkog centra, pretvorili su se u žestoke sukobe policije i prosvjednika, protivnika vlade premijera Recepa Tayyipa ErdoganaTurski prosvjednici optužuju Erdoganovu vladu da želi 'islamizirati' društvo.

AP prenosi informaciju Turske udruge liječnika da je pala i prva žrtva demonstracija. Riječ je navodno o jednom 20-godišnjaku, koji je bio teško ozlijeđen nakon što se u veću grupu prosvjednika zaletjelo jedno vozilo. Mladić je preminuo u istanbulskoj bolnici.

>>Prosvjedi diljem Turske se nastavljaju, dosad uhićeno 1.700 ljudi

Noćas su također zabilježeni sukobi policije i prosvjednika u nekoliko gradova, a u Izmiru su zapaljeni i uredi vladajuće stranke AK. U Istanbulu su se prosvjednici koristili dijelovima nadstrešnica na autobusnim stajalištima, kockama iz kolnika i prometnim znakovima, kako bi podigli barikade na glavnoj prometnici uz Bospor, gdje su tijekom noći izbili teški sukobi.

Ulice oko premijerova sjedišta zatvorene su, a policija je suzavcem zaustavila prosvjednike. Nekoliko stotina ih je uhićeno nakon što je policija upala u trgovački kompleks u Ankari, gdje su se sklanjali prosvjednici.

>>VIDEO Turski prosvjed u 90 sekundi: Suzavci, krv, kaos!

Sam Erdogan je danas ponovno prosvjednike nazvao 'šačicom ekstremista' oštro odbacujući bilo kakve usporedbe aktualnih zbivanja s Arapskim proljećem, tijekom kojega je srušeno nekoliko dugovječnih lidera arapskih zemalja.

Obrušio se i na novinare, koji su ga danas pitali je li njegova vlada shvatila poruku prosvjednika te namjerava li ublažiti svoju retoriku prema njima. 'Ma kakva je to poruka? Hajde, recite mi vi! Kakav je to ublaženi ton? Hoćete li mi objasniti?', vikao je uzbuđeni Erdogan.

Predsjednik pomirljiv prema prosvjednicima

Predsjednik države Abdulah Gül, inače prvi praktični musliman na čelu moderne Turske, zauzeo je nešto pomirljiviji stav prema prosvjednicima. 'Demokracija se ne sastoji samo od izbora. Nema ničeg prirodnijeg od slobodnog izražavanja mišljenja na najrazličitije načine, koji ne moraju biti izbori. Dobronamjerna mišljenja su primljena na znanje i poruka je primljena', kazao je Gül, a prenio Associated Press.

Turski ministar vanjskih poslova Ahmet Davutoglu kazao je pak kako prosvjedi nanose štetu međunarodnom ugledu Turske te je demonstrante pozvao da odu svojim kućama.

Pala burza, sindikalna središnjica najavila štrajk upozorenja

U međuvremenu, BBC javlja da je glavni indeks na istanbulskoj burzi zbog sve nestabilnije situacije danas potonuo za gotovo 10,5 posto. Jedna od četiriju velikih turskih sindikalnih središnjica za utorak je, kako javlja Reuters, najavila štrajk upozorenja protiv 'državnog terora'.

Iz samih turskih gradova stižu nam ekskluzivne fotografije tamošnjih stanovnika s kojima smo stupili u kontakt. Iako je bilo nagađanja kako se Erdoganova vlada upustila u zabranu društvenih mreža, kako doznajemo, zasad su 'tek' omeli emitiranje Halk TV-a, besplatnog i nezavisnog kanala, koji je uživo prenosio prosvjede.

Studenti medicine samoinicijativno su se organizirali i pomažu ozlijeđenim sunarodnjacima, javljaju stanovnici Izmira i Istanbula za Dnevnik.hr.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene