Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Ekshumirani posmrtni ostaci 221 Bošnjaka

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U masovnoj grobnici u okolici Srebrenice, gdje je završen postupak ekshumacije, forenzički stručnjaci pronašli su posmrtne ostatke 221 osobe, a pretpostavlja se kako je riječ o Bošnjacima koje su ubili pripadnici srpskih snaga u srpnju 1995. godine.

Murat Hurtić, voditelj stručnog tima Povjerenstva za nestale osobe Federacije BiH, koji je od 13. rujna obavljao proces ekshumacije, kazao je novinarima kako je u ovoj grobnici kod mjesta Zeleni Jadar pronađeno tek tridesetak cijelih skeleta, dok su ostalo bili djelovi kostura ili pojedinačne kosti.

Pročitajte i ovo Ekshumacija u Bogdanovcima - 4 Ostaci najmanje dvije osobe Ekshumacija na istoku Hrvatske: "Tijela su pronađena na ulazu u mjesto, i to na oranici koja se sve ove godine obrađuje" Slika nije dostupna Identificirano devet branitelja i civila žrtava Domovinskog rata

Takvi nalazi tipični su za tzv. sekundarne masovne grobnice, a njih je u okolici Srebrenice veliki broj.

One su nastale pri pokušaju vlasti bosanskih Srba da prikriju tragove masovnih zločina počinjenih nakon pada Srebrenice u ljeto 1995. godine.

Tada su tijela premještana iz prvobitno iskopanih grobnica na nove tajne lokacije uz pretpostavku da one neće biti otkrivene.

Strojno prekapanje takvih grobnica uzrok je kidanju tijela.

Istražitelji pretpostavljaju kako je ova grobnica kod Zelenog Jadra skrivala tijela Bošnjaka ubijenih u Bratuncu, koja su prvobitno bila pokopana kod mjesta Glogova.

Hurtić je najavio kako bi u narednim danima trebala biti otvorena još jedna masovna grobnica s tijelima žrtava iz Srebrenice.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene