Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

U masovnoj grobnici u okolici Srebrenice, gdje je završen postupak ekshumacije, forenzički stručnjaci pronašli su posmrtne ostatke 221 osobe, a pretpostavlja se kako je riječ o Bošnjacima koje su ubili pripadnici srpskih snaga u srpnju 1995. godine.


Murat Hurtić, voditelj stručnog tima Povjerenstva za nestale osobe Federacije BiH, koji je od 13. rujna obavljao proces ekshumacije, kazao je novinarima kako je u ovoj grobnici kod mjesta Zeleni Jadar pronađeno tek tridesetak cijelih skeleta, dok su ostalo bili djelovi kostura ili pojedinačne kosti.

Vezani članci Petar Vuleta i Ivo Bogad Potresna svjedočanstva preživjelih: "Rekli su nam da se uhvatimo za ruke i da kosimo nogama po toj djetelini. I onda je prva mina eksplodirala..." Slika nije dostupna Identificirano devet branitelja i civila žrtava Domovinskog rata

Takvi nalazi tipični su za tzv. sekundarne masovne grobnice, a njih je u okolici Srebrenice veliki broj.

One su nastale pri pokušaju vlasti bosanskih Srba da prikriju tragove masovnih zločina počinjenih nakon pada Srebrenice u ljeto 1995. godine.

Tada su tijela premještana iz prvobitno iskopanih grobnica na nove tajne lokacije uz pretpostavku da one neće biti otkrivene.

Strojno prekapanje takvih grobnica uzrok je kidanju tijela.

Istražitelji pretpostavljaju kako je ova grobnica kod Zelenog Jadra skrivala tijela Bošnjaka ubijenih u Bratuncu, koja su prvobitno bila pokopana kod mjesta Glogova.

Hurtić je najavio kako bi u narednim danima trebala biti otvorena još jedna masovna grobnica s tijelima žrtava iz Srebrenice.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju