Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Identificirano devet branitelja i civila žrtava Domovinskog rata

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Na Zavodu za sudsku medicinu i kriminalistiku u Zagrebu danas su članovi obitelji identificirali petoricu hrvatskih branitelja i četvero civila, žrtava Domovinskog rata.

Petero identificiranih osoba ekshumirano je iz masovnih i pojedinačnih grobnica u Vukovarsko-srijemskoj županiji, a jedna u Sisačko-moslavačkoj županiji, dok su posmrtno ostaci dviju osoba preuzeti iz Bosne i Hercegovine, a jedna iz Srbije.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Istraživali bedeme Karlovac: Pod bedemima pronađena masovna grobnica Slika nije dostupna Ekshumirani posmrtni ostaci 221 Bošnjaka

Identifikaciji je bila nazočna i potpredsjednica Vlade i ministrica obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti Jadranka Kosor, koja je, izražavajući sućut članovima obitelji identificiranih žrtava, napomenula da nitko drugi ne može ni slutiti što su obitelji proživjele tražeći svoje najmilije te im je zahvalila na strpljenju i upornosti.

"Današnja identifikacija pokazuje još jedanput o kakvom se ratu, o kakvoj agresiji na Hrvatsku radilo - o bezdušnoj agresiji kojom se uistinu htjelo zatrti sve što je hrvatsko", istaknula je potpredsjednica Kosor.

Od devet branitelja i civila koji su danas identificirani, troje je pronađeno na mjestu najveće masovne grobnice - na Novom groblju u Vukovaru. Tamo je pronađeno 938 posmrtnih ostataka, a s današnjom identifikacijom identificirano ih je 812, rekla je Kosor.

Izvijestila je da su danas identificirana i dva hrvatska branitelja koji su početkom ožujka ove godine pronađeni na groblju u Vinkovcima. Tamo su bili pokopani kao neidentificirani, a početkom ožujka za njih se doznalo, ekshumirani su i danas identificirani.

Potpredsjednica Kosor rekla je da je danas identificiran i jedan pripadnik tzv. Somborske skupine pronađen na groblju u Novom Sadu. Isto tako, danas su identificirani suprug i supruga koji su odvedeni iz Šarengrada i pronađeni ubijeni u Bijelinji. Danas je identificiran i jedan civil koji je pronađen prošle godine na mjestu pojedinačne grobnice u šumi nedaleko od Jasenovca, a inače je to otac koji je nestao zajedno sa svojom dvojicom sinova koji još nisu pronađeni.

Potpredsjednica Kosor istaknula je da je od devet danas identificiranih branitelja i civila, njih šest s popisa zatočenih i nestalih iz 1991., odnosno 1992., a za ostalih troje znalo se da su ubijeni, ali ih se nije moglo pronaći.

S današnjim danom broj neidentificiranih branitelja i civila, koji su na popisu iz 1991. godine, smanjuje se na 1084, rekla je Kosor.

Istaknula je da se potraga za njima i dalje nastavlja te kako vjeruje da će se ponovno uskoro doći do novih rezultata.

U tijeku je akcija prikupljanja krvi od obitelji, koja će trajati još tijekom svibnja, budući da neki članovi obitelji još nisu dali krv, a za uspješnost DNA analize nužno je da i drugi krvni srodnici, osim oca i majke, također daju krv, kazala je Kosor.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene