Velike količine otrovne tekućine koje su se u petak izlile u rijeku Spreču iz odlagališta Tvornice sode kod Lukavca nedaleko od Tuzle mogle bi preko rijeke Bosne dospijeti i do Save, upozorili su u subotu stručnjaci iz Bosne i Hercegovine.

Galerija


Nakon što je jučer u popodnevnim satima pukla brana, iz odlagališta tvornice sode "Sisecam Soda" izlila se bazična tekućina (pH 12) te je zagadila lokalnu rijeku Spreču i okolno zemljište.

Vezani članci Član predsjedništva BiH Željko Komšić (Foto: Armin Durgut/PIXSELL) Podijeljene reakcije vrha BiH: "Ne postoji primjerena kazna za zločine Karadžića", ali i - "Karadžić bi se trebao vratiti u RS" Bakir Izetbegović (Foto: Armin Durgut/PIXSELL) Pozvao ministarstvo BiH da uputi demarš vladi RH: Bakir Izetbegović komentirao navodu operaciji hrvatske obavještajne službe

"Apeliramo da stanovništvo, posebno vlasnike bunara uz rijeku Bosnu, da ne koriste vodu iz te rijeke dok na teren ne izađu nadležne ekipe i uzmu uzorke vode“, rekao je glasnogovornik Republičke uprave Civilne zaštite Republike Srpske Željko Stojanović u izjavi za entitetsku novinsku agenciju (SRNA).

Pojasnio je da bi voda zagađena otrovnom materijom koja je jučer istekla u rijeku Spreču iz postrojenja Tvornice iz Lukavca prirodnim tokom Spreče mogla doći do Bosne, a zatim i do rijeke Save.

Portal Klix.ba piše da je u tijeku izrada projektnog plana sanacije, kojoj će se pristupiti nakon što sve stručne ekipe obave svoj dio posla.

U međuvremenu inspektori federalnih i inspekcijskih službi Tuzlanske županije uzimaju nove uzorke vode iz rijeke Spreče.

Prema prvim procjenama otrovnim kemijskim tvarima zagađeno je i deset hektara poljoprivrednog zemljišta uz rijeku. (Hina)