Velike količine otrovne tekućine koje su se u petak izlile u rijeku Spreču iz odlagališta Tvornice sode kod Lukavca nedaleko od Tuzle mogle bi preko rijeke Bosne dospijeti i do Save, upozorili su u subotu stručnjaci iz Bosne i Hercegovine.

Galerija


Nakon što je jučer u popodnevnim satima pukla brana, iz odlagališta tvornice sode "Sisecam Soda" izlila se bazična tekućina (pH 12) te je zagadila lokalnu rijeku Spreču i okolno zemljište.

Vezani članci Izgradnja,ilustracija Nitko im ništa ne može: Arapi u BiH krše zakone i grade bez dozvola, bespravno podignuti deseci zgrada i vila Policija BiH (FOTO: Hrvoje Jelavic/PIXSELL) Profesor čekićem izudarao direktoricu i pedagogicu škole, obje teško ozlijeđene

"Apeliramo da stanovništvo, posebno vlasnike bunara uz rijeku Bosnu, da ne koriste vodu iz te rijeke dok na teren ne izađu nadležne ekipe i uzmu uzorke vode“, rekao je glasnogovornik Republičke uprave Civilne zaštite Republike Srpske Željko Stojanović u izjavi za entitetsku novinsku agenciju (SRNA).

Pojasnio je da bi voda zagađena otrovnom materijom koja je jučer istekla u rijeku Spreču iz postrojenja Tvornice iz Lukavca prirodnim tokom Spreče mogla doći do Bosne, a zatim i do rijeke Save.

Portal Klix.ba piše da je u tijeku izrada projektnog plana sanacije, kojoj će se pristupiti nakon što sve stručne ekipe obave svoj dio posla.

U međuvremenu inspektori federalnih i inspekcijskih službi Tuzlanske županije uzimaju nove uzorke vode iz rijeke Spreče.

Prema prvim procjenama otrovnim kemijskim tvarima zagađeno je i deset hektara poljoprivrednog zemljišta uz rijeku. (Hina)