Obavijesti Video Pretražite Navigacija
SMS upozorenja o napadima

Egipat pregovara s Hamasom o prekidu vatre, stiže i misija EU-a

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Egipat je pokrenuo inicijativu koja bi mogla dovesti do prekida vatre u pojasu Gaze, doznaje se iz palestinskih izvora. U nedjelju stiže i misija EU-a na Bliski istok. Za to vrijeme napadi se nastavljaju, a Izrael na bombardiranje stanovnike Gaze upozorava SMS porukama.

Viši palestinski dužnosnik, koji je želio ostati neimenovan i koji je bio blizak ranijim pregovorima Egipta i Hamasa, rekao je da je Egipat počeo kontakte s Hamasom kako bi razmotrili načine za obnovu prekida vatre u pojasu Gaze.

Pročitajte i ovo Bombardiranje u Rafi Grad Rafah Novo bombardiranje u pojasu Gaze: "Izrael nam je uputio upozorenje, nastao je kaos" Razorena Gaza Nastavljaju se pregovori Korak do primirja u Gazi: "Izrael je sve prihvatio i sada se čeka odluka Hamasa"

Potvrdio je da cilj pregovora uključuje promicanje ideja koje bi mogle dovesti do novog prekida vatre. U međuvremenu, vođa Hamasa u egzilu Khaled Meshaal poručio je u televizijskom obraćanju iz Damaska u petak da je Hamas spreman oduprijeti se izraelskoj kopnenoj invaziji, zaprijetivši da bi mogao oteti još izraelskih vojnika. Hamas je prije dvije godine oteo izraelskog vojnika Gilada Shalita. 

>> Hamas proglasio 'dan gnjeva', broj mrtvih popeo se na 430

>> U Gazi više od 400 mrtvih, bombardiranje se nastavlja

Izraelsko bombardiranje pojasa Gaze nastavilo se u petak sedmi dan zaredom. Ubijeno je najmanje 425 ljudi, a 2.000 je ozlijeđeno. Četvero Izraelaca poginulo je u raketnim napadima na južni Izrael. 

Misija EU-a putuje u nedjelju na Bliski istok

Šef češke diplomacije Karel Schwarzenberg predvodit će misiju Europske unije koja će u nedjelju iz Praga otputovati na dvodnevnu turneju po Bliskom istoku kako bi razgovarali o prekidu vatre u pojasu Gaze, priopćeno je u Pragu.

Izaslanstvo će posjetiti Kairo, Jeruzalem, Ramallah i Amman, a činit će ga europska povjerenica za vanjska pitanja Benita Ferrero-Waldner, visoki predstavnik EU-a za vanjsku politiku i sigurnost Javier Solana i ministri vanjskih poslova Švedske i Francuske Carl Bildt i Bernard Kouchner, priopćilo je češko ministarstvo vanjskih poslova. 

>> Hamas će bezuvjetno prihvatiti prijedloge EU-a

>> EU traži primirje, SAD proziva Hamas, a Izrael ne odustaje

Na Bliskom istoku boravit će do utorka. U regiju će u ponedjeljak doputovati i francuski predsjednik Nicolas Sarkozy.

Izrael telefonima i SMS-ovima upozorava stanovnike Gaze na bombardiranje

Izraelska je vojska pokrenula operaciju kojom stanovnike zgrada u Gazi obavještava da slijedi bombardiranje. Upozorava ih telefonom i SMS-om, a svrha te akcije jest smanjiti broj civilnih žrtava u sukobu, objavio je list Haaretz. Civili dobiju deset minuta da odu s opasnog mjesta. 

>> Izrael nastavlja napade u Gazi 

>> Ubijen Hamasov čelnik

Glasnogovornik izraelske vojske nije htio potvrditi te članke, niti odgovarati na pitanja u vezi s tom navodnom taktikom izraelske vojske u borbi protiv palestinskih gerilaca.

'U nekim slučajima unaprijed ih su upozoreni da bi se smanjio broj žrtava', rekao je.

Čini se da se izraelska vojska poslužila tom taktikom kad je u četvrtak ubila Hamasova čelnika Nizara Rayana, javlja Haaretz. Njegova je obitelj primila upozorenje da slijedi bombardiranje kuće, ali odlučila je ostati u njoj, piše list.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene