Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nastavljeni napadi

Ubijen Hamasov čelnik

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Palestinski militanti pokrenuli su još jedan raketni napad na južni Izrael gađajući gradove Ashdod, Ashkelon i Beersheba nakon relativnog zatišja tijekom jutra, a u izraelskom zračnom udaru ubijen je jedan visoki politički čelnik Hamasa, javljaju svjetske novinske agencije.

Najmanje 15 raketa palo je na izraelski teritorij, od kojih je jedna izravno pogodila stambenu zgradu u lučkom gradu Ashdodu, rekao je glasnogovornik policije Micky Rosenfeld. Raketa je pogodila krov osmerokatnice, rekli su vatrogasci dodajući da su brzo evakuirali zgradu zbog straha od mogućeg urušavanja. Nitko nije ozlijeđen, ali je nekoliko stanara prevezeno u bolnicu zbog pretrpljenog šoka.

Pročitajte i ovo Stradali humanitarci u Gazi Nižu se osude i reakcije Osnivač humanitarne organizacije čije je članove ubila izraelska vojska: "Ovo je bio izravan napad" Napad Hamasa na Izrael snimljeni i tuneli UZNEMIRUJUĆE Kamera hamasovca otkrila detalje masakra: Snimao selfi kraj vojnika kojeg je ubio, a onda je i on pao mrtav - "Ja sam otac, imam 24 godine"

>> Izrael nastavlja napade u Gazi

U izraelskom zračnom udaru na jednu kuću u pojasu Gaze u četvrtak ubijen je visoki politički čelnik Hamasa Nizar Rayyan zajedno sa svojom suprugom i osmero djece, priopćili su izvori u Hamasu. Nizar Rayyan, najviši Hamasov čelnik koji je ubijen u šestodnevnoj izraelskoj ofenzivi, zagovarao je samoubilačke bombaške napade protiv židovske države.

U međuvremenu je izraelski premijer u odlasku Ehud Olmert izjavio da će Izrael nastaviti djelovati protiv Hamasa 'željenom šakom'. Tijekom posjeta južnom izraelskom gradu Beershebi, koji je prvi put pogođen Hamasovim raketama u utorak, Olmert je izrazio nadu da će Izrael uspjeti završiti svoju ofenzivu, koja traje već šest dana, 'što je prije moguće'. Izraelska vojska ranije je rekla da će ofenziva potrajati.

'Jasno je da je bilo nemoguće živjeti s takvom stvarnošću', kazao je Olmert. 'Nismo se mogli prepustiti situaciji u kojoj stotine tisuća ljudi idu na spavanje i ujutro se bude sa strahom, tjeskobom i nesigurnošću. Mi nismo proglasili rat stanovnicima Gaze. Već sam ranije rekao i reći ću ponovno da ćemo sa stanovnicima postupati u rukavicama, ali protiv Hamasa ćemo upotrijebiti željeznu šaku', istaknuo je Olmert.

I dok se izraelska ofenziva protiv Hamasa u pojasu Gaze nastavlja napadima iz zraka i s mora, izraelska ministrica vanjskih poslova Tzipi Livni stigla je u Pariz, gdje će se, kako je potvrdio izraelski MVP, tijekom poslijepodneva sastati s francuskim predsjednikom Nicolasom Sarkozyjem i premijerom Francoisom Fillonom s kojima će razgovarati o tome 'što bi se moglo učiniti na diplomatskoj razini', ali ne i o francuskome prijedlogu o uspostavi 48-satnog primirja u Gazi tijekom kojega bi se dopremila humanitarna pomoć, a koji je Izrael odbio. 

Izrael spreman za kopnenu operaciju

Glasnogovornik izraelske vojske potvrdio je da su zrakoplovstvo i mornarica izveli dvadesetak operacija od ponoći u kojima su, među ostalim, gađali zgradu palestinskoga zakonodavnog vijeća, ministarstvo pravosuđa pod Hamasovom upravom, tunele između Gaze i egipatske granice te Hamasovo skladište oružja. Glasnogovornik izraelske vojske Avi Benajahu rekao je za vojni radio kako cilj ofenzive nije svrgavanje Hamasa. 'Nemamo namjere ponovo zauzeti pojas Gaze ili svrgnuti Hamas', rekao je Benajahu naglasivši kako je cilj spriječiti daljnje raketne raketne napade Hamasa na izraelske ciljeve. Ofenziva će završiti tek tada, 'kad na području južnog Izraela bude svorena nova sigurnosna realnost', rekao je Benajahu.

Izraelski radio javio je u četvrtak ujutro kako je nekoliko tisuća vojnika spremno na rubu pojasa Gaze, među kojima i puno rezervista. Kopnena operacija u kojoj će biti angažirane brojne postrojbe trebala bi, kako je priopćila vojska, biti kratka i žestoka. Palestinski predsjednik Mahmud Abas objavio je da će kod Vijeća sigurnosti UN-a inzistirati na prekidu vatre. Abas je kazao kako će u New Yorku ostati tako dugo dok Vijeće sigurnosti ne usvoji rezoluciju s jasnim rokovima za prekid nasilja, kazao je njegov glasnogovornik Jasir Abed Rabo u Ramalahu u četvrtak. Abas želi prekid izraelske ofenzive, a za uzvrat bi sve palestinske skupine trebale obustaviti borbene akcije i pridržavati se novog primirja.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene