Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Osveta zbog ubojstva zapovjednika

Hamas proglasio 'dan gnjeva', broj mrtvih popeo se na 430

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Radikalni palestinski pokret Hamas proglasio je petak 'danom gnjeva' protiv Izraela, te je istodobno nastavio raketne napade ispalivši najmanje sedam projektila ruske proizvodnje Grad na Ashkelon, obalni grad na jugu Izraela.

Tri rakete pale su na grad u kojem živi više od 110.000 stanovnika, udaljen oko 30 kilometara od sjeverne granice s Gazom, rekao je zapovjednik gradske policije. Dvije su pale na stambene zgrade pri čemu je ozlijeđeno dvoje Izraelaca.

Nekoliko raketa palo je na Sderot, a jedna na Netivot, prenose izraelski izvori. Istovremeno, Hamas je petak nazvao 'danom gnjeva' protiv izraelske ofenzive na pojas Gaze, pozvavši Palestince diljem Zapadne obale i istočnog Jeruzalema na prosvjede nakon tjedne molitve. 

Pročitajte i ovo Rafah Pregovori u Kairu Na vidiku prekid vatre u Gazi? Hamas je spreman za razgovor, čeka se odgovor Izraela Zločin protiv čovječnosti u Pojasu Gaze - 3 Potresni prizori Stotine tisuća djece gladuju, jedu hranu za konje, piju more: "Makar umrla, želim uzeti vreću brašna jer nemam čime nahraniti svoju djecu"

>> U Gazi više od 400 mrtvih, bombardiranje se nastavlja

>> Ubijen Hamasov čelnik

>> Izraelski 'rat bez milosti' traje 60 godina

Taj je islamistički pokret također zaprijetio novim samoubilačkim napadima na Izrael i pozvao sve palestinske oružane skupine da osvete smrt Nizara Rayana, jednog od zapovjednika Hamasa koji je zajedno s četiri supruge i 11 od 12 djece poginuo u četvrtak u izraelskom napadu na njegovu kuću na sjeveru pojasa Gaze.

'Taj stravičan zločin ostavlja sve opcije otvorenima kako bi ušutkali neprijatelja, uključujući i mučeničke operacije (samoubilačke napade) i napade na cionističke ciljeve ma gdje bili', stoji u priopćenju Hamasa.

Izrael je iz opreza proglasio Zapadnu obalu zatvorenom zonom, zabranivši ulazak stanovnika toga područja u Izrael na najmanje 48 sati. Također je pojačao policijske snage u istočnom Jeruzalemu i muslimanskim muškarcima mlađima od 50 godina zabranio dolazak u džamiju al-Aqsa u jeruzalemskom starom gradu na molitvu kako bi se izbjegli sukobi.

Broj mrtvih u Gazi 430, u petak poginulo i troje djece

Broj poginulih u izraelskoj ofenzivi na Gazu dosegnuo je 430, nakon što je u petak ubijeno najmanje osam Palestinaca, uključujući i troje djece, objavio je dužnosnik ministarstva zdravstva u Gazi.

Prema agenciji dpa, ranjenih je više od 2.200, rekao je šef hitne službe u toj palestinskoj enklavi Mo'aweya Hassanein.
Agencija Reuters navodi da je u izraelskom zračnom napadu ubijeno troje djece koja su se igrala na ulici.

Napad na područje oko grada Khan Yunisa jedan je od 30 koliko su ih izraelske snage izvele u petak, u nastavku sedmodnevne zračne ofenzive protiv militanata Hamasa.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene