Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Dvije osobe korejskog podrijetla privedene su u Kini zbog pokušaja prodaje obogaćenog urana koji može poslužiti u izradi atomske bombe, piše u utorak južnokorejski dnevnik.


Do privođenja je došlo 11. rujna, to jest prije eksplozije prve
sjevernokorejske atomske bombe 9. listopada, ističe Chosun Ilbo, dnevnik s najvećom nakladom u Južnoj Koreji, citirajući
neidentificirani policijski izvor u Pekingu.

Vezani članci Slika nije dostupna Tonči Tadić pojasnio kako Sjeverna Koreja proizvodi plutonij: "Na isti način kao što je to htio Adolf Hitler" Slika nije dostupna Satelitske snimke pokazale: Sjeverna Koreja ima više plutonija nego se misli

Dvije osobe uhićene su u hotelu u Pekingu dok su pokušavale prodati otprilike 970 grama obogaćenog urana koji su nabavile "od neidentificirane osobe iz udaljena područja" u studenom 2004., piše dnevnik.

"Obje su osobe korejskog podrijetla i prvi elementi istrage pokazali su da se radi o ruskom obogaćenom uranu", ističe policijski izvor.

Drugi izvori kazali su novinama da bi se moglo raditi o uranu iz Sj. Koreje, koja je već u veljači 2005. objavila kako posjeduje atomsku bombu.

Kvaliteta obogaćenog urana nije precizirana. Od 15 do 17 kilograma obogaćenog urana potrebno je za izradu bombe, piše Chosun.