Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Uz obale Japana

"Brodovi duhova" - drvene brodice s ljudskim ostacima stigle iz Sjeverne Koreje?

"Brodovi duhovi" dolaze do Japana (Foto: AFP) Foto: Afp
Drveni brod pun ljudskih kostiju doplovio je do obala Japana, a sumnja se da je riječ o još jednom od "brodova duhova" iz Sjeverne Koreje.

Japanske vlasti istražuju odakle je došao drveni brod u kojem su u ponedjeljak pronađeni ostaci trojice muškaraca, i to samo nekoliko dana nakon što je pronađen brod s osam tijela u visokoj fazi raspadanja. Ovo nisu jedini slučajevi u posljednjih nekoliko tjedana, dok je u proteklih godinu dana do japanske obale stiglo čak 28 takvih brodova. Sumnja se da tzv. "brodovi duhova", kako su nazvani, dolaze iz Sjeverne Koreje.

Jedan od posljednjih slučajeva dogodio se prošlog četvrtka, kada je japanska obalna straža izvukla do obale drveni brod nedaleko od otočja Hokaido, na sjeveru države. Deset muškaraca koji su bili u njemu rekli su da su iz Sjeverne Koreje, i da su se sklonili zbog lošeg vremena.

Šef kabineta japanskog Ministarstva unutarnjih poslova, Yoshide Suga, nije želio spekulirati o porijeklu drvenog broda, ali je rekao da će vlada pojačati osiguranje obale, kako bi se spriječili sumnjivi pokušaji dolazaka u Japan.

Ipak, jedan od čuvara obalne straže rekao je da je u ruci jednog muškarca pronađeno 1000 sjevernokorejskih vona, tamošnje valute.

Policija je prošlog tjedna spasila osam neidentificiranih muškaraca s još jednog drvenog broda u prefekturi Akita. Jedan od njih rekao je policiji da dolaze iz Sjeverne Koreje i da im se brod razbio dok su lovili ribu, zbog čega su morali ići prema Japanu. Sličan incident dogodio se i 15. studenog, kada je obalna straža spasila trojicu muškaraca kod poluotoka Noto. I oni su rekli da dolaze iz Sjeverne Koreje, ali su tražili da se vrate kući.

Satoru Miyamoto, stručnjak za Sjevernu Koreju, kazao je za CNN kako bi iznenadni porast brodova duhova mogao biti povezan s proširenjem ribolovne zone što je naredio Kim Jong Un kako bi se osiguralo više prihoda za vojsku i testiranje oružja.

"Koriste stare brodove i nemaju pojma o ribolovu. Ovakvih će slučajeva biti sve više", rekao je Miyamoto, a prenosi Daily Mail.

Pročitajte i ovo Sjeverna Koreja testirala bojeve glave krstarećeg projektila lansirala i raketu Sjeverna Koreja testirala bojeve glave krstarećeg projektila Yoshimasa Hayashi Geopolitička preslagivanja NATO se širi u Aziju? Japanski ministar: ''Ovaj potez šalje važnu poruku''

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene