Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Snažan odgovor na provokaciju

Poruka Sjeverne Koreje: "Testirali smo naš dosad najmoćniji projektil. Može pogoditi cijeli SAD"

Ilustracija (Foto: AFP)
Ilustracija (Foto: AFP) Afp
Aktualno Galerija Nova provokacija iz Sjeverne Koreje (Foto: AFP) Nova provokacija iz Sjeverne Koreje (Foto: AFP) Foto: Afp Ilustracija (Foto: AFP) Ilustracija (Foto: AFP) Foto: Afp Nova provokacija iz Sjeverne Koreje (Foto: AFP) Nova provokacija iz Sjeverne Koreje (Foto: AFP) Foto: Afp +0 Nova provokacija iz Sjeverne Koreje (Foto: AFP) Galerija 1/4 >>
Sjeverna Koreja ispitala je novi tip projektila, nakon čega su poručili da su postali nuklearna sila u punom smislu.

Sjeverna Koreja tvrdi da je ovaj put uspješno testirala novu vrstu interkontinentalne balističke rakete, opremljene supervelikom bojnom glavom, koja je sposobna udariti kopno SAD-a, i to bilo koji dio.

Pročitajte i ovo Ilustracija Sjever i jug Radio koji je emitirao misteriozne kodirane brojeve naglo 'ušutio', zloglasni vođa poručio vojsci: "Budite spremni" Slika nije dostupna Najavljene 'teške posljedice' ZAOŠTRAVANJE ODNOSA Tokio zaprijetio uništavanjem rakete - 'Krše rezoluciju UN-a'

Državni mediji ovu su informaciju objavili u srijedu, satima nakon što je sjevernokorejski čelnik Kim Jong Un naredio je da se lansira balistički projektil koji je odletio prema Japanu. Pjongjang je izvijestio da su testirali svoj dosad najmoćniji interkontinentalni balistički projektil. 

Pjongjang tvrdi da je nuklearna sila

Sjevernokorejski čelnik Kim Jong Un izjavio je u srijedu da je njegova zemlja postala nuklearna sila u punom smislu, pošto je uspješno ispitala novi tip projektila kojim može gađati bilo koji dio američkog kontinenta.

Ispaljivanjem ovog interkontinentalnog balističkog projektila (ICBM) prekida se razdoblje mirovanja koje traje više od dva mjeseca i u kojemu Sjeverna Koreja nije provodila raketne pokuse. Ovo je novi izazov za američkog predsjednika Donalda Trumpa koji je tvrdio da razvoja takvih kapaciteta "neće biti".

Omiljena televizijska voditeljica sjevernokorejskog režima Ri Chun Hee, uobičajeno zadužena za važne objave, pročitala je na televiziji vijest o tom uspjehu.

"Kim Jong Un je ponosno izjavio da smo napokon ostvarili naš veliki povijesni cilj i postali nuklearna sila", rekla je.

"Veliki uspjeh u ispitivanju ICBM-a Hwasong-15 pobjeda je koja nema cijenu, a izvojevao ju je herojski narod" Sjeverne Koreje. Službena glasila izvijestila su o dosad najmodernijem oružju.

"Oružani sustav tipa ICBM Hwasong-15 interkontinentalni je projektil opremljen teškom i golemom bojnom glavom kojom se može gađati čitav američki kontinent", piše KCNA.

Pjongjang tvrdi da je projektil dosegnuo visinu od 4475 km i pao 950 km od lansirne rampe.

Svjetski čelnici reagirali na lansiranje projektila Sjeverne Koreje

Svjetski čelnici reagirali su na novo lansiranje balističkog projektila Sjeverne Koreje. Američki predsjednik Donald Trump i japanski premijer Shinzo Abe odlučili su da će pozvati Kinu da učini više, a predsjednik Južne Koreje Moon Jae In rekao je da međunarodna zajednica mora nastaviti s pritiskom i sankcijama.
 

Američki predsjednik Donald Trump i japanski premijer Shinzo Abe složili su se da će potaknuti zajednički odgovor na raketni program Sjeverne Koreje te pozvali Kinu da učini više, izjavio je glasnogovornik japanske vlade.

U telefonskom razgovoru čelnici su se "dogovorili ojačati našu sposobnost odvraćanja od sjevernokorejske prijetnje", izjavio je Yasutoshi Nishimura, zamjenik glavnog tajnika vlade, nakon što je Pjongjang ispalio raketu za koju Japan smatra da je interkontinentalni balistički projektil, a koja je pala u vode u ekskluzivnoj gospodarskoj zoni Japana.

Ilustracija (Foto: AFP) Nova provokacija iz Sjeverne Koreje (Foto: AFP) Foto: Afp

Trump i Abe također su "složili se da Kina mora igrati važniju ulogu" u borbi protiv Sjeverne Koreje, rekao je Nishimura.

Nisu raspravljali o vojnim mogućnostima prema Sjevernoj Koreji, rekao je na konferenciji za novinare tajnik kabineta Yoshihide Suga.

Japan će usko surađivati sa Sjedinjenim Državama i Južnom Korejom kao odgovor na raketno lansiranje, kazao je Suga.

Međunarodna zajednica mora nastaviti s pritiskom i sankcijama

Predsjednik Južne Koreje Moon Jae In izjavio je u srijedu kako snažno osuđuje najnovije sjevernokorejsko lansiranje rakete, istaknuvši kako je to bilo predviđeno te da se vlada za to unaprijed priprema.

Moon je dodao kako nema izbora nego da međunarodna zajednica nastavi primjenjivati pritisak i sankcije protiv Sjeverne Koreje.

Ilustracija (Foto: AFP) Nova provokacija iz Sjeverne Koreje (Foto: AFP) Foto: Afp

Predsjednik Moon komentirao je to na sastanku nacionalne sigurnosti koji je održan ubrzo nakon što je Sjeverna Koreja lansirala ono što se činilo kao interkontinentalna balistička raketa koja je sletjela blizu Japana.

Vijeće sigurnosti UN-a sastat će se u srijedu kako bi razgovaralo o najnovijem lansiranju projektila Sjeverne Koreje.

Sjeverna Koreja ne pokazuje nikakve naznake da je spremna odustati od programa oružja i ponovno krenuti u diplomatske pregovore. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene