Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Teške optužbe

Drugi čovjek britanske vojske skrivao stravične ratne zločine: Ono što je učinio s dokazima zgrozilo je javnost

Gwyn Jenkins
Gwyn Jenkins Foto: Afp
Drugi čovjek britanske vojske general Gwyn Jenkins zataškavao je ratne zločine koje je činila vojska za vrijeme boravka u Afganistanu. Slučaj je konačno otkriven zahvaljujući zviždaču i medijima.

General Gwyn Jenkins danas je drugi najviši časnik u britanskim oružanim snagama, a put do tog mjesta bio je popločan skrivanjem ratnih zločina. Dok je britanska vojska boravila u Afganistanu, Jenkins je bio tek pukovnik i na toj je funkciji 2011. dobio prijavu da su SAS-ovci (specijalne zračne službe) bez suđenja pogubili nenaoružane ljude. Ne samo da nitko nije odgovarao, slučaj je odmah zataškan. Prema britanskom zakonu, zapovjednici su dužni obavijestiti vojnu policiju ako saznaju za bilo kakvo potencijalno činjenje ratnih zločina.

BBC je dobio izvještaje o razgovorima u kojima su pripadnici SAS-a opisivali ubojstva. U 2011. jedna SAS-ova eskadrila ubila je 54 osobe pod sumnjivim okolnostima u jednoj od svojih šestomjesečnih ekspedicija koja je završila u svibnju.

Pročitajte i ovo Napad Hamasa na Izrael snimljeni i tuneli UZNEMIRUJUĆE Kamera hamasovca otkrila detalje masakra: Snimao selfi kraj vojnika kojeg je ubio, a onda je i on pao mrtav - "Ja sam otac, imam 24 godine"

Tog ga je mjeseca časnik pod njegovim zapovjedništvom izvijestio o razgovoru u kojem pripadnik SAS-a navodno priznaje da jedinice iz elitne vojne pukovnije protuzakonito ubijaju nenaoružane ljude i zatočenike tijekom agresivnih, brzih noćnih racija. Cilj je bio pogubiti sve vojno sposobne muškarce, dakle starije od 15 godine, neovisno o tome jesu li pružali otpor, imali oružje ili predstavljali bilo kakvu prijetnju trupama.

Umjesto da dokaze uputi vojnoj policiji, general Jenkins obavijestio je svog nadređenog, tadašnjeg šefa specijalnih snaga generala Jonathana Pagea, i nakon toga napravio povjerljivi dosje koji je zaključao u sef.

Pročitajte i ovo Izraelski napadi na Gazu - 4 Unatoč upozorenjima Izrael otkrio plan za Gazu nakon invazije: "Moramo razmisliti o tome koji će biti mehanizam''

Jenkins je otad napredovao u redovima oružanih snaga. Istog mjeseca kad je general Jenkins izradio tajni dosje, postao je šef svih specijalnih snaga Ujedinjenog Kraljevstva u Afganistanu. Postao je direktor specijalnih postrojbi Ujedinjenog Kraljevstva, a potom i zamjenik načelnika Stožera obrane, što je bila druga najviša pozicija u vojsci.

Izgledalo je kao da je užasni zločin zaboravljen sve dok zviždač specijalnih snaga nije obavijestio Kraljevsku vojnu policiju o njegovu postojanju. Nakon četiri godine slučaj je otkriven na sudu, no identitete umiješanih časnika Ministarstvo obrane zatajilo je od javnosti.

Navodi o izvansudskim ubojstvima koja su izvršile britanske specijalne snage u Afganistanu trenutačno su predmet javne istrage koja je zgrozila javnost, a vode je suci na Kraljevskom sudu pravde.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene