Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Članovi obitelji nedavno preminulog Janeza Drnovšeka obratili su se predsjedniku Danilu Tuerku i upozorili na "dobronamjerne, ali neprimjerene" inicijative kojima se želi obilježiti spomen na život i djelo tog slovenskog političara i državnika.


U pismu Tuerku oni tvrde da su masovne inicijative o davanju imena Janeza Drnovšeka ulicama, parkovima i školama, te podizanje spomenika, do kojih je došlo odmah nakon Drnovšekove smrti, "u suprotnosti s njegovim duhom".

Vezani članci Boris Johnson Boris Johnson sinu dao ime Nick po liječnicima koji su mu spasili život od bolesti COVID-19 Pelješki most (Foto: Dnevnik.hr) Kako će se zvati novi pelješki most? Prijedloga je mnogo, no pita li se građane samo jedno ime dolazi u obzir

Članovi Drnovšekove obitelji smatraju da su mogući iskreniji i sadržajno bogatiji načini kako sačuvati uspomenu na njega i na njegove poruke da treba činiti dobro, brinuti za svoje bližnje i čuvati prirodu.

Ljubljanske gradske vlasti su nekoliko dana nakon pogreba objavile da će imenom Janeza Drnovšeka biti nazvana prva gradska avenija koja će povezivati središte grada s novim sportsko-trgovačkim centrom Stožice. U Mariboru je najavljeno da će po njemu nazvati jedan od najljepših gradskih trgova, a slično namjeravaju učiniti u Ptuju i u drugim gradovima. U selu Kisovec, gdje je Drnovšek rođen, po njemu će se nazvati osnovna škola, a u Zagorju ob Savi gdje je pokopan trebao bi dobiti gradski park i spomen-obilježje.