Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Blizu 6.000 neonacista defiliralo je u Dresdenu u spomen na žrtve savezničkog bombardiranja 1945. godina, objavila je policija koja procjenjuje da je bilo isto toliko protuprosvjednika.


Tisuće prosvjednika jučer se nekoliko puta sukobilo s policijom. Na policajce su bacali kamenje i demolirali policijske kombije. Više je ljudi ozlijeđeno, a nekoliko ih je privedeno. Sudionici protuskupa, među kojima je bilo predstavnika crkava, političkih stranaka, sindikalista i građana grada, drže da ih se okupilo oko 11.000. Tradicionalni skup krajnje desnice održava se u spomen savezničkog bombardiranja Dresdena 13. i 14. veljače 1945.

Vezani članci Prosvjedi Pegide u Dresdenu (Foto: DPA/Pixsell) Dresden proglasio "nacističko izvanredno stanje" zbog ksenofobnog pokreta Pegida Policija u Njemačkoj, ilustracija (Foto: AFP) Švercali granate, puške i pištolje u Njemačku: U Dresdenu podignuta optužnica protiv dvojice muškaraca iz BiH

'Pogrebna povorka' koja se svake godine održava u Dresdenu, tradicionalno je okupljanje njemačkih neonacista koji tako obilježavaju spomen na savezničko bombardiranje grada 1945. Saska je njemačka savezna država u kojoj je neonacistička stranka NPD najsnažnije zastupljena s osam zastupnika u regionalnom parlamentu.