Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Američki predsjednik Donald Trump je izrazio nadu da će dvije svjetske nuklearne supersile, SAD i Rusija, naći zajednički jezik i da će se odnosi dviju zemalja s vremenom popraviti.


"Ako ne na razinu "odlični", onda barem na razinu "jako dobri" odnosi", rekao je Donald Trump tijekom zajedničke novinske konferencije s finskim predsjednikom Saulijem Niinistöm

Vezani članci Donald Trump u Davosu Trump i EU neočekivano najavili transatlantski trgovinski ugovor Donald Trump, predsjednik SAD-a Donald Trump o ubojstvu Sulejmanija: "Uhvatili smo totalno čudovište. Htjeli su raznijeti našu ambasadu"

"Nadam se da imamo dobre odnose s Rusijom. Reći ću jasno i glasno ono što govorim već godinama: Mislim da je dobra stvar da imamo odlične odnose, ili barem dobre odnose s Rusijom", rekao je Trump.

"To je velika zemlja, nuklearna zemlja, to je zemlja s kojom se trebamo povezati i mislim da ćemo se s vremenom povezati s Rusijom", dodao je. 

Unatoč svojim vizijama boljih odnosa s Moskvom Trump je ranije ovog mjeseca potpisao zakon koji nameće nove sankcije Rusiji, iako je ranije tvrdio da je taj zakon "ozbiljno manjkav". Također je kritizirao Kongres kojin je vršio pritisak da se taj zakon potpiše. Ruski premijer Dmitrij Medvedev opisao je taj potez "deklaracijom ekonomskog rata" te upozorio kako će to desetljećima imati negativan učinak na odnose Rusije i SAD-a.

Kasnije, kada ga je finski novinar upitao razmišlja li SAD o Rusiji kao sigurnosnoj prijetnji, osobito na Baltiku, Trump je izbjegao odgovor govoreći kako "o mnogim zemljarama razmišlja kao o prijetnji".

"To su sve prijetnje s kojima ćemo se moći nositi ako budemo morali", dodao je Trump. "Nadajmo se da nećemo morati, ali ako budemo morali, hoćemo".

Nakon što su upitan koje specifične strategije SAD ima za ponuditi ako Rusija odluči "eskalirati" situaciju na Baltiku, Trump je odbio odgovoriti. Rekao je tek da će se SAD postaviti "krajnje zaštitnički" prema toj regiji.

NATO i njegovi saveznici planiraju značajno povećati svoju vojnu aktivnost na granicama Rusije uoči rusko-bjeloruske vojne vježbe Zapad koja će se održati od 14. do 20. rujna. Dok će zajednički manevri dvije države uključivati ​​oko 13.000 vojnika, NATO će "bildati svoje mišiće" na svim bojištima pokazujući svoju spremnost da se zaustavi "ruska agresija".