Donald Trump (Foto: AFP)
Donald Trump (Foto: AFP) Foto: Afp

Američki predsjednik Donald Trump objavio je na Twitteru fotomontažu svog hotela na Grenlandu, nakon što je potvrdio da je njegova vlada zainteresirana za kupnju tog otoka.


To je objavio nakon što su danska premijerka Mette Frederiksen i premijerka Grenlanda Kim Kielsen poručile da taj poluautonomni danski teritorij nije na prodaju. Trump je ranije iskazao interes za kupnju tog arktičkog otoka.

Vezani članci Mette Frederiksen, Donald Trump (Foto: AFP) Još se duri: Trump nazvao stav danske premijerke o prodaji Grenlanda "gadnim" Donald Trump (Foto: AFP) Trump se duri kao malo dijete: Odgodio susret s danskom premijerkom jer mu ne želi prodati Grenland

"Obećajem da neću napraviti ovo na Grenlandu", napisao je u ponedjeljak američki predsjednik uz fotomontažu koja prikazuje zlatni neboder na kojem piše Trump usred naselja grenlandskih kućica.

"Nitko ne smije odlučivati o nama, moramo biti poštovani, a naši interesi moraju uvijek biti najvažniji", rekla je Kielsen nekoliko sati prije Trumpove objave, prenose grenlandske dnevne novine Sermiatsiaq.

Trump je u nedjelju potvrdio da je njegova vlada zainteresirana za kupnju tog rijetko naseljenog, najvećeg otoka na svijetu.

Američki predsjednik bi trebao idući mjesec posjetiti Dansku, a očekuje se da će se tom prigodom susresti i s kraljevskom obitelji.

SAD je već pokušao u prošlom stoljeću kupiti otok, ali Danska je to odbila.

Grenland je većinom neovisan, no Danska upravlja njegovom vanjskom, obrambenom i monetarnom politikom. (Hina)