Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nova ideja

Trump razmišlja o kupovini Grenlanda, danski političari ga ismijali: "To je sigurno prvotravanjska šala"

Donald Trump (Foto: AFP)
Donald Trump (Foto: AFP) Foto: Afp
Američki predsjednik Donald Trump privatno je razgovarao, sa suradnicima i savjetnicima, o ideji da SAD kupi otok Grenland kako bi se proširio američki teritorij, dva izvora upoznata sa situacijom rekla su za Reuters u četvrtak.

Ideju o kupnji velikim dijelom zaleđenog otoka, koji je autonomno područje Danske te se nalazi između sjevernog Atlantika i Arktičkog oceana, neki su savjetnici shvatili kao šalu, ali su je drugi ozbiljnije uzeli u obzir, rekli su izvori.

Pročitajte i ovo Joe Biden Predsjednikov govor Joe Biden: "Od dva kandidata za predsjednika, jedan je prestar i mentalno nesposoban" Donald Trump trumpove ludorije Ljude koji su upali na Kapitol nazvao je domoljubima pa ponovio zlokobnu prijetnju: "Ako ne pobijedim..."

Ideju o kupnji Grenlanda prvo je prenio Wall Street Journal. Predsjednik Harry Truman ponudio je 1946. 100 milijuna dolara kako bi kupio Grenland.

Trump, koji je na radnom odmoru u svom golf klubu u Bedminsteru (New Jersey) posjetit će Dansku po prvi put početkom rujna. Za sada ne postoje naznake da će kupnja Grenlanda biti dio razgovora s danskom stranom. Zračna baza Thule na Grenlandu je najsjeverniji američki vojni objekt.

Danski političari ismijali Trumpa

Bivši danski premijer Lars Lokke Rasumssen jedan je od nekoliko danskih političara koji su u petak izrazili skepsu prema navodnom interesu američkog predsjednika Donalda Trumpa za kupnju Grenlanda. "To je sigurno prvotravanjska šala", napisao je Rasmussen na Twitteru.

Aaja Chemnitz Larsen, jedna od dvoje grenlandskih zastupnika u Danskom parlamentu, također je odbacila ideju. "Ne, hvala Trumpovoj kupnji Grenlada! Upravo suprotno, bolje i ravnopravnije partnerstvo s Danskom trebao bi biti put prema jačem i dugoročno neovisnijem Grenlandu", napisala je Larsen na Twitteru.

Martin Lidegaard, zastupnik Socijalno liberalne stranke, koja podržava manjinsku vladu, i bivši ministar vanjskih poslova, kazao je kako se nada da je Trumpov interes šala. "Trump da kupi Grenland? Nadam se da je to šala, ali svakako užasna ideja, uz rizik militarizacije Grenlanda i manju neovisnost za grenlandski narod, a također i veliki gubitak za Dansku", napisao je Lidegaard na Twitteru. (Hina)


 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene