Obavijesti Video Pretražite Navigacija

'Doktor smrt' izašao iz zatvora nakon osam godina

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Umirovljeni američki patolog dr. Jack Kevorkian, koji je zaradio nadimak dr. Smrt nakon što je priznao sudjelovanje u najmanje 130 eutanazija, danas je, nakon osam godina provedenih u zatvoru, izašao na slobodu.

Obećao je da nikada više neće pomagati pri eutanaziji neizlječivo bolesnih, ali i dalje vjeruje kako ljudi imaju pravo izabrati kada će umrijeti. 

Pročitajte i ovo Ilustracija Beba je umrla Užas u susjedstvu! Žena ispričala kako ju je tijekom poroda doktor vrijeđao i tukao: "Uzeo je mog malog anđela koji sada leži u grobu" Kirurg udara pacijenticu za vrijeme operacije Dobila odštetu od 70 dolara UZNEMIRUJUĆI SADRŽAJ Kirurg za vrijeme operacije tri puta udario 82-godišnjakinju: Sad je slijepa na jedno oko

Nasmijani 79-godišnji Kevorkian je na izlasku iz zatvora u Lansingu, u državi Michigan, izjavio je kako mu je ovo oslobođenje "jedan od životnih vrhunaca".

Godine 1998. osuđen je na 10 do 25 godina zatvora zbog pomaganja pri samoubojstvu 52-godišnjem Thomasu Youku, oboljelom od Lou Gehrigove bolesti. 

Dobrim ponašanjem u zatvoru ishodio je skraćenje kazne na
osam godina.

Kevorkian će još dvije godine biti na uvjetnoj slobodi, tijekom koje ne smije ponovo pružiti nekome pomoć kod samoubojstva, a zabranjena mu je i skrb o bilo kome starijem od 62 godine ili invalidu.

Odluci o prijevremenom oslobađanju pridonijelo je i njegovo obećanja vlastima da više neće pomagati neizlječivim bolesnicima pri samoubojstvu.

Ruth Holmes, koja je bila njegova pravna savjetnica i vodila mu korespondenciju dok je bio u zatvoru, izjavila je za TV mrežu NBC kako Kevorkian nije promijenio stajališta, te kako i dalje vjeruje da pravo na dostojanstvenu smrt treba smatrati temeljnim ljudskim pravom o kojem pacijent odlučuje sam, sa svojim liječnikom, svojom obitelji i Bogom.

U nedavnom intervjuu TV postaji WJBK iz Detroita, Kevorkian je kazao kako eutanaziju treba legalizirati, i najavio kako će i dalje raditi na tome, ali da više neće kršiti zakon.

Eutanazija je u SAD-u legalizirana samo u saveznoj državi Oregon, gdje smrtno bolesni pacijent kojem preostaje šest ili manje mjeseci života, ima pravo zatražiti od liječnika smrtonosnu dozu lijekova.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene