Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Presuda Međunarodnoga suda pravde o Kosovu postavila je pravni presedan na temelju kojega se i Republika Srpska može odcijepiti od Bosne i Hercegovine, što se može ostvariti mirnim putem u roku od četiri godine, ali regija neće juriti u takav potez, rekao je u srijedu čelnik Republike Srpske.


Premijer RS-a Milorad Dodik je u intervjuu agenciji Reuters rekao kako je njegov prioritet ostvariti veću autonomiju u sklopu Daytonskoga mirovnog ugovora iz 1995. kojim je završen rat u BiH. Ali ne uspije li to, on će tražiti nezavisnost od BiH. 'Ako kosovski Albanci, po Međunarodnome sudu pravde i najvažnijim diplomatskim silama svijeta, imaju pravo na odcjepljenje zbog etničke mržnje i izostanka jedinstva sa Srbima, zašto to ne bismo mogli i mi u Bosni i Hercegovini?', upitao je Dodik.

Vezani članci Ivana Petrović Analiza Ivane Petrović: ''Schmidt je Hrvatima omogućio da se održe iznad vode. Mogao je i više, ali ovo je dobar početak'' Ministri Mario Banožić i Gordan Grlić Radman Grlić Radman o izborima u BiH: "Milanović nam je otežao izmjene zakona, a Komšić je politički izoliran godinama"

U srpnju je sud u Den Haagu izdao savjetodavno mišljenje po kojem Kosovo prije dvije godine nije prekršilo međunarodno pravo proglašenjem nezavisnosti. Dodik je rekao kako očekuje da republika bosanskih Srba dobije autonomiju u iduće četiri godine, ali dodao je 'ako bude nužno za očuvanje mira, čekat ćemo i deset godina'.

Dodik, koji se kandidirao za predsjednika na izborima 3. listopada, kaže kako Republika Srpska neće postupati jednostrano i da odvajanje od Bosne i Hercegovine neće donijeti rat ili nasilje. (Hina)

Dnevnik

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju