Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Dodik i dalje protiv Lajčaka

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predsjednik Vlade Republike Srpske (SR) Milorad Dodik odbacio je poziv ministara vanjskih poslova Europske unije da prestane izazivati autoritet međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini i osporavati odluke koje donosi visoki predstavnik Miroslav Lajčak.

Reagirajući na izjavu koja je tim povodom u ponedjeljak objavljena sa sastanka šefova diplomacija zemalja-članica EU-a, održanog u Bruxellesu, Dodik je novinarima u Banjoj Luci kazao da Lajčakove odluke o promjeni načina rada Vijeća ministara BiH i Parlamenta BiH neće prihvatiti jer one promoviraju preglasavanje u tijelima vlasti te zemlje.

Pročitajte i ovo Učenici se oprostili od ubijenog Farisa Pendeka Tragedija u Sarajevu Učenici se oprostili od ubijenog prijatelja Farisa, objavili njegove posljednje riječi koje slamaju srce Slika nije dostupna Lajčak odbacio dogovor Dodika i Silajdžića o reformi policije

"Nitko nije ni očekivao da će se (ministri EU) drukčije ponašati nego podržati Lajčaka. Ovdje ne treba potpora Lajčaku nego Bosni i Hercegovini", izjavio je Dodik tvrdeći da je sve ono što radi i zastupa u interesu BiH.

Također je ocijenio da će, bude li visoki predstavnik i dalje
nametao rješenja, to samo izazvati "devastaciju" BiH.

Pozvao je pri tom političke lidere u zemlji da sami nađu rješenje za izlazak iz sadašnje krize te potvrdio da će sudjelovati na sastanku predsjednika šest stranaka koje su do sada bile na vlasti.

Taj je sastanak na poziv člana Predsjedništva BiH Harisa Silajdžića zakazan za četvrtak.

Dodik je kazao da kani predložiti da prvi korak na putu preuzimanja odgovornosti za sudbinu zemlje političari učine tako što će osigurati da se u Parlamentu BiH konačno potvrdi Daytonski sporazum što do sada nije učinjeno.

Time bi se, po njegovu tumačenju, otvorio put da taj dokument
interpretiraju domaće vlasti a ne visoki predstavnik što ujedno nudi mogućnost njegovih preinaka.

Dodik je još jednom ponovio da će njegova Stranka nezavisnih
socijaldemokrata (SNSD) ostati u oporbi dok se postojeći politički problemi u zemlji ne riješe.

Dodikov stranački suradnik Nikola Špirić podnio je 1. studenoga
ostavku na dužnost predsjedatelja Vijeća ministara BiH.

Špirić se potom uputio na turneju po nekim zapadnim zemljama kako bi se pridružio Dodikovoj kampanji protiv Lajčakovih odluka a Vijeće ministara za to vrijeme nije niti jednom zasjedalo.

Bio je to povod da Ured visokog predstavnika (OHR) u utorak pozove Špirića da shvati kako je odgovoran za rad Vijeća ministara iako je to tijelo u tehničkom mandatu.

"Vijeće ministara u sljedećem razdoblju mora uputiti u
parlamentarnu proceduru važne zakone", stoji u Lajčakovoj pisanoj izjavi objavljenoj u Sarajevu.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene