Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Lajčak i Dodik pokušavaju smiriti sukob

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Visoki predstavnik za Bosnu i Hercegovinu Miroslav Lajčak najavio je u ponedjeljak da ne namjerava promijeniti svoje odluke koje su izazvale ljutnju vlasti bosanskih Srba i njihove prijetnje blokiranjem rada tijela državne vlasti.

"Te su odluke donesene s ciljem da ova zemlja i njezine institucije funkcioniraju", izjavio je Lajčak novinarima u Banjoj Luci gdje se tijekom dana sastao s predsjednikom vlade Republike Srpske Miloradom Dodikom.

Pročitajte i ovo Sarajevo Alarmantno stanje Sarajevo je drugi najzagađeniji grad na svijetu: Zbog kvalitete zraka godišnje umre 3300 ljudi Požar trgovačkog centra u Sarajevu - 6 Vatrogasci na terenu VIDEO/FOTO Gori trgovački centar u Sarajevu: Vatra zahvatila i hotel, čule se eksplozije

Ovaj susret slijedio je nakon što je glavni odbor Dodikove Stranke nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) u nedjelju zatražio da Lajčak povuče odluke donesene potkraj prošlog tjedna kojima je izmijenio način donošenja odluka unutar Vijeća ministara BiH i zatražio da te promjene budu provedene i u poslovniku o radu Parlamenta BiH. Tim promjenama se smanjuje uloga entiteta a povećava uloga države.

Vrh SNSD-a podržao je Dodikov prijedlog da se svi srpski dužnosnici povuku iz tijela vlasti BiH ako visoki predstavnik ne povuče svoje odluke.

Sam Dodik je izjavio da neće popustiti ni pred kakvim prijetnjama no nakon susreta s Lajčakom bio je znatno umjereniji.

Lajčak je istaknuo da njegove mjere nisu usmjerene ni protiv jednog naroda dodajući kako su ih u Republici Srpskoj pogrešno protumačili.

"Uvjeren sam da će tumačenje koje ćemo dati pokazati kako je moja odluka dobronamjerna", kazao je Lajčak.

Dodik je potvrdio da je spreman pričekati najavljeno tumačenje
odluke visokog predstavnika i uvjeriti se je li ona prihvatljiva za
RS.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene