Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Broj stanovnika na planetu premašit će do kraja ove godine granicu od sedam milijarda, objavio je Francuski institut za demografske studije (INED).


Granica od šest milijarda stanovnika premašena je 1999. godine, navodi INED. Bilo je potrebno 12 godina da se broj Zemljana popne na sedam milijarda, a do sljedeće granice od osam milijarda bit će potrebno 14 godina jer se stopa rasta stanovnika u svijetu usporava, procjenjuje institut.

Nakon toga bi se broj svjetske populacije trebao stabilizirati na između devet i deset milijarda sve do kraja stoljeća.

Rast populacije na svijetu smanjit će u ovoj godini na 1,1 posto, dok je prije 50 godina, primjerice, iznosio dva posto. To se događa zbog smanjenog fertiliteta diljem svijeta. Danas broj djece po ženi iznosi u prosjeku 2,5, a prije pola stoljeća bio je pet. Međutim, razlike u svijetu ogromne su, od Nigera gdje žena u prosjeku rađa sedmero djece, do Tajvana gdje je taj prosjek 0,9.

Rast stanovništva najizraženiji je u subsaharskoj Africi, dijelovima Arapskog poluotoka i u područjima od Afganistana do sjeverne Indije.

Trenutačno skupinu sedam najmnogoljudnijih zemalja svijeta čine Kina (1,33 milijarde stanovnika), ispred Indije (1,17 milijarda), SAD-a (306,8 milijuna), Indonezije (243,3 milijuna), Brazil (191,5), Pakistana (180,8) i Nigerije (162,3).

Do godine 2050. Indija (1,69 milijarda po procjeni) trebala bi preteći Kinu (1,31), a Nigerija (433 milijuna) Sjedinjene Države (423 milijuna), smatra INED. (Hina)

Vezani članci Slika nije dostupna Kina završila popis stanovništva, porast je znatno usporen Slika nije dostupna Stanovništvo SAD-a povećano za 9,7 posto na 308,7 milijuna
Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju