Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Pobuna zbog Kralja lavova

Patentom zaštitili izraz ''hakuna matata'': Disney na stupu srama zbog ''kolonizacije i pljačke''

Kralj lavova (Foto: Screenshot)
Kralj lavova (Foto: Screenshot) Foto: Screenshot
Izraz "hakuna matata" popularizirao je kenijski bend Them Mushrooms, a Disney ga je zatim iskoristio u prvoj verziji priče o kralju lavova 1994. Pjesmu pod nazivom "Hakuna Matata" napisali su Elton John i Tim Rice. Devet godina kasnije zaštitio ga je te patentirao kao zaštitni znak i dio brenda, što je izazvalo bijes.

Više od 50.000 ljudi potpisalo je peticiju u kojoj optužuju tvrtku Disney za kolonijalizam i pljačku jer je patentom zaštitila frazu na svahiliju "hakuna matata", piše The Guardian.

Peticija koja poziva Disneyja da izraz ne koristi u komercijalne svrhe uslijedila je nakon što je tvrtka najavila remake animiranog filma "Kralj Lavova" (The Lion King) za iduće ljeto, a u kojem će glasove likovima dati Beyonce, Danny Glover, Chiwetel Ejiofor.

Izraz je popularizirao kenijski bend Them Mushrooms, čiji je platinasti singl Jambo Bwana (Hello, Mister) sadržavao tu frazu. Disney ga je zatim iskoristio u prvoj verziji priče o kralju lavova 1994. Pjesmu pod nazivom "Hakuna Matata" napisali su Elton John i Tim Rice.

Devet godina kasnije zaštitio ga je te patentirao kao zaštitni znak i dio brenda.

Izraz "hakuna matata" na svahiliju znači "bez briga". Svahili se govori diljem istočne Afrike te je službeni jezik u Keniji, Tanzaniji, Ugandi i Demokratskoj Republici Kongo.

Shelton Mpala, koji je pokrenuo peticiju, optužio je tvrtku za prisvajanje.

"Disney ne može učiniti zaštitnim znakom nešto što nije sam izmislio", napisao je. Peticiju su dosad potpisale 52 tisuće ljudi.

Profesor Kimani Njogu, koji je na čelu radne skupine koja se bavi pitanjima kreativne ekonomije, a čiji je cilj unaprijediti kulturna i jezična prava u Keniji, rekao je da korištenje tog izraza u komercijalne svrhe nije etično.

"Velike tvrtke na sjeveru koriste kulturna dobra Afrike da bi zaradile. Vrlo dobro znaju da je taj izraz ljudska imovina, dio kulture čitavog jednog kontinenta", rekao je Njogu, ocijenivši da bi peticija mogla utjecati i na pravni sustav "na sjeveru", a ne samo na ovaj pojedinačni slučaj.

"Hakuna matata" više je od izraza, dodao je. The Mushrooms su napravili od njega stil života – sreće, zabave i slobodnog vremena.

"Izraz je popularan diljem istočne Afrike, zajedno s robom koja na sebi ima taj izraz, a prodaje se turistima. Nije pošteno da Kenijci ne mogu prodati tu robu u Americi", dodao je Njogu. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene