Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Bivšeg generalnog direktora Enrona Jeffreya Skillinga, koji je proglašen krivim za rukovođenje najvećom korporacijskom prijevarom u povijesti, Okružni sud u Houstonu, u Teksasu, osudio je na 24 godine i četiri mjeseca zatvora.


52-godišnji Skilling je saslušao čitanje presude suca Sima Lakea stojeći mirno, ruku prekriženih ispred sebe, njegova supruga Rebecca tiho jecajući, a žrtve Enronova kolapsa skamenjenih lica u publici.

Vezani članci Radnicima isplaćen minimalac (Foto: Dnevnik.hr) "Zlatni padobran" za direktore, a radnicima koje su oni upropastili - minimalac Okupljanje na Bleiburgu (Foto: Goran Stanzl/PIXSELL) Hrvatski državljanin osuđen zbog pozdravljanja "Hitlerovim pozdravom", izbacili ga iz Austrije

U svibnju ove godine proglašen je krivim po 19 točaka optužbi za prijevaru, unutarnje trgovanje i urotu dok je bio glavni menedžer nekadašnjeg energetskog diva Enrona.

Sudac Lake odredio je da Skilling ostane u kućnom pritvoru dok Ured za zatvore ne utvrdi gdje će izdržavati kaznu. Preporučio je da to bude federalni zatvor Butner u Sjevernoj Karolini, odbivši zahtjev branitelja Daniela Pertocellija da se Skillingu kazna smanji za 10 mjeseci kako bi je mogao izdržavati u zatvorskoj ustanovi otvorenijeg tipa.

Skilling, koji je tijekom dvosatne sudske sjednice inzistirao na
svojoj nevinosti te izražavao kajanje, posljednji je od članova uprave koji su kažnjeni zbog računovodstvenih trikova, namještanja poslovnih bilanci, završnih računa i drugih skrivenih poslova koji su vodili do gubitka više od 4.000 radnih mjesta, više od 60 milijardi vrijednosti Enrona u dionicama i propasti oko dvije milijarde dolara vrijednosti imovine mirovinskih fondova zaposlenika.

Njegova je kazna najviša izrečena u aferi Enron; bivši financijski direktor Andrew Fastow dobio je šest godina zatvora zahvaljujući suradnji s tužiteljima koja je olakšala osuđujuću presudu Skillingu.

No, saga o Enronu današnjom presudom nije završena.

Skillingova je obrana prošloga tjedna od suca Lakea podneskom zatražila da odbaci presudu kojom je proglašen krivim, pozivajući se na uspjeh žalbe na presudu četvorici Enronovih revizora iz Merrill Lyncha, koji su uvjerili Žalbeni sud da su samo radili svoj posao.

Ta će odluka biti jedna od osnova za žalbu Skillingove obrane, ocijenili su pravni stručnjaci i promatrači suđenja, ističući kako se Žalbeni sud ni ranije nije libio pokazati neslaganje s obrazloženjima drugih presuda iz afere Enron.