Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Kompromis

Demokršćani postigli dogovor oko izbjeglica, otvoren put pregovorima s liberalima i zelenima

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Stranke demokršćanske Unije CDU/CSU postigle su u nedjelju nakon višegodišnje svađe kompromis oko useljavanja u Njemačku te posebice oko gornje granice broja izbjeglica, javljaju njemačke agencije u nedjelju navečer.

"Osnovni dogovor je postignut, trenutno se radi na detaljima", saznaju njemačke agencije iz krugova bliskih vrhovima stranaka Kršćansko-demokratske stranke (CDU) i Kršćansko-socijalne stranke (CSU) koje od nedjelje u podne pregovaraju u središnjici CDU-a u Berlinu.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Ultimatum CSU-a Angeli Merkel NESUGLASICE SVE SNAŽNIJE 'Nisam vjerovao da se do te mjere možemo sukobiti' Slika nije dostupna Potpisalo 50 zastupnika POBUNA Peticija protiv Merkeličine izbjegličke politike

Kako agencije nadalje citiraju izvore bliske pregovaračkim skupinama, postignut je dogovor po kojem bi Njemačka u sklopu humanitarnog useljavanja, dakle izbjeglica i podnositelja zahtjeva za azil, godišnje primala najviše 200.000 osoba. To je brojka na kojoj već godinama ustraje CSU i oko čega se vodila najžešća svađa.

No i dalje na granici neće biti odbijane i vraćane osobe koje u Njemačkoj žele potražiti zaštitu i na čemu je insistirao CDU na čelu s Angelom Merkel. Zbog toga se u sporazumu i budućim koalicijskim pregovorima neće spominjati pojam "gornja granica" na čemu je dosad ustrajao CSU.

Nadalje je odlučeno da će Njemačka po prvi puta u svojoj povijesti dobiti useljenički zakon kojim bi se reguliralo useljavanje stručnjaka po potrebama gospodarstva.

Na sastanku vodećih predstavnika stranaka Unije na čelu s predsjednicima Angelom Merkel (CDU) i Horstom Seehoferom žele se ukloniti nesporazumi kako bi Unija CDU/CSU ušla spremna u koalicijske pregovore s Liberalno-demokratskom strankom Njemačke (FDP) i strankom Zeleni.

Najveći spor između dvije sestrinske stranke od kojih CSU zastupa demokršćansku opciju u Bavarskoj a CDU u ostatku zemlje, vodio se oko pitanja gornje granice broja izbjeglica koje prima Njemačka.

Tema izbjeglica smatra se jednom od najosjetljivijih tema uoči najavljenih pregovora o sastavljanju moguće vlade demokršćana, liberala i zelenih.

Posebice stranka Zeleni ustraje na tomu da Njemačka ne odstupa od svoje izbjegličke politike i temeljnog prava na azil.

"Mi nećemo dozvoliti da se sadašnji zakon o azilu razvodni", rekao je u intervjuu za izdanja Medijske mreže Njemačka političar Zelenih Sven-Christian Kindler.

Potencijalni problemi u koalicijskim pregovorima bi mogli nastati i zbog inzistiranja Zelenih na pravo izbjeglicama koji se nalaze u Njemačkoj da dovedu i članove obitelji čemu se Unija CDU/CSU protivi.

CSU je nakon katastrofalnog rezultata Unije CDU/CSU na saveznim izborima i uspjeha desno populističke Alternative za Njemačku (AfD) najavio pooštrenje izbjegličke politike. CSU je u Bavarskoj izgubio mnogo birača koji su prešli AfD-u koji od početka izbjegličke krize traži promjenu otvorene izbjegličke politike i stroži odnos prema ovoj kategoriji useljenika. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene