Njemačka kancelarka Angela Merkel s koalicijskim partnerima sastaje se u nedjelju. Ne budu li oni zadovoljni briselskim dogovorima o migracijama, Njemačkoj prijeti pad vlade.

Galerija


Njemački CSU, koalicijski partner kancelarke Merkel, pozdravio je dogovor o migracijama u Bruxellesu. Nejasno je, međutim, hoće li dogovor biti dovoljan za pomirenje koalicijskih partnera. Bavarci od kancelarke traži strože mjere za migrante u Njemačkoj. U suprotnom, prijete jednostranim zatvaranjem granice s Austrijom.

Vezani članci Armin Laschet Merkel dobila nasljednika: Laschet izabran za novog predsjednika CDU-a Angela Merkel i Horst Seehofer (Foto: AFP) Upitna budućnost njemačke vlade? Njemački ministar unutarnjih poslova navodno ponudio ostavku

"Ne želimo se boriti zbog borbe. Želimo odluku. Moramo ostati vjerodostojni pred građanima. Većina ih smatra da se migracijska politika mora promijeniti. Europski summit potvrdio je naše mišljenje, zbog čega možemo biti sretni", rekao je zastupnik Hans Michelbach (CSU).

Odnosi CDU-a, stranke kancelarke Merkel, i CSU-a toliko su loši da se stranački čelnici na sjednici vlade gotovo i nisu pogledali. Angela Merkel nedavno je upozorila Horsta Seehofera (CSU) da je ministar u njezinu kabinetu.

"Razgovarala sam o suradnji s Horstom Seehoferom. Kancelarka i ministar unutarnjih poslova moraju razgovarati", rekla je Merkel 18. lipnja.

Postupi li Seehofer po svojem, kancelarka neće imati izbora nego neposlušnog ministra izbaciti iz Vlade. To bi moglo značiti raspad dugogodišnje koalicije, a onda i pad Vlade formirane prije samo 100 dana.

"Nitko ne želi kraj koalicije, raspad parlamentarne većine ili pad vlade. Barem nitko koga ja znam", rekao je Seehofer 18. lipnja.

Njemačka nije oduševljena potezima bavarske stranke.

''Glasači u Njemačkoj strahuju za stabilnost Vlade jer su njezine mogućnosti djelovanja tim potezima ugrožene. Također smatraju da je ponašanje CSU-a neodgovorno.", rekao je Manfred Guellner, politički analitičar.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr