Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nastavljen bledski strateški forum

Demografske promjene i starenje stanovništva predstavljaju prijetnju regiji, spas je u suradnji!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Važnost povjerenja i tješnjih globalnih integracija te međugeneracijski dijalog s obzirom na postojeće demografske trendove bili su u središtu rasprava na Bledskom strateškom forumu koji je u utorak nastavljen na Bledu.

U raspravi o suradnji u turizmu sudjelovao je i ministar turizma Darko Lorencin, a popodne će na bledskom forumu sudjelovati i potpredsjednica vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna EUROPSKA BIH Bećirovićev uspjeh pobjeda je volje građana BiH za promjenom: "Prvi put Hrvati su Bošnjacima izabrali člana Predsjedništva" Miro Kovač i Vesna Pusić KOVAČ I PUSIĆ ZA DNEVNIK NOVE TV Bivši ministri o Orbanu i hrvatskoj vanjskoj politici: "Kad su poruke disonantne, kao što u nekim slučajevima kod nas i jesu, onda to zbunjuje"

Demografske promjene i starenje stanovništva predstavljaju prijetnju, ali to uz odgovarajuće mjere i pravu politiku može postati i razvojna prilika, istaknuto je na jednom od jutrošnjih panela. Sudionici rasprave ustvrdili su da je prilog koji su starije generacije dale gospodarskom razvoju velik te su pozvali na međugeneracijski dijalog i veće promjene na području mirovinskog osiguranja.

Strateški forum na Bledu: Promjene su nužne!

Izazovu demografskih promjena treba odgovarati širim mjerama na području tržišta rada, obrazovanja te institucionalnim promjenama, a sasvim bi pogrešno bilo previsoko dizanje životne dobi za odlazak u mirovinu jer bi to stvorilo prevelik pritisak na socijalne izdatke, istaknuo je s tim u vezi Bruno Macaes, portugalski državni tajnik za europske poslove.

U tijeku je i poslovni dio foruma, a u jednom od poslovnih panela kao glavni element gospodarskog i socijalnog razvitka naglašena je uspostava povjerenja i jačanje regionalne suradnje.

Predsjednik Europske investicijske banke Werner Hoyer rekao je da je tješnja suradnja u regiji nužnost, dok je u EU-u potrebno dovršiti integraciju unutarnjeg tržišta. On je upozorio i na aktualne izazove s kojima se suočava EU. To su, po njegovim riječima, još uvijek slab gospodarski rast i rusko-ukrajinska kriza koja djeluje destabilizirajuće na europski gospodarski oporavak.

Od zanimljivijih rasprava treba izdvojiti onu o gospodarskoj suradnji EU-a s Indijom, gdje postoje velike mogućnosti, a pažnju je privukao i panel o turizmu kao faktoru jačanja veza i međusobne regionalne suradnje.

Proizvođači hrane imaju robu, ali je nemaju kome prodati...

U raspravi je sudjelovao i hrvatski ministar turizma Darko Lorencin koji je istaknuo pozitivne primjere suradnje Hrvatske sa Slovenijom i Italijom na trećim turističkim tržištima, primjerice u privlačenju turista iz Azije kojima cijela regija zapravo predstavlja jedno tržište.

Popodne će na Bled doći i hrvatska ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić koja će sudjelovati u raspravi na panelu "Budućnost zapadnog Balkana: kako postići uspješnu regionalnu suradnju".

Osim nje, u panel raspravi sudjelovat će još i Ivica Dačić, prvi potpredsjednik srbijanske vlade i ministar vanjskih poslova, državni tajnik u talijanskom ministarstvu vanjskih poslova Benedetto Della Vedova, savjetnik slovenskog predsjednika za pitanja vanjske politike Marko Makovec, državni tajnik za eurointegracije u crnogorskoj vladi Aleksandar Andrija Pejović te makedonski ministar vanjskih poslova Nikola Poposki. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene