Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Del Ponte u Beogradu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Glavna haška tužiteljica Carla del Ponte stigla je u četverodnevni posjet Beogradu, gdje će razgovarati s najvišim državnim vrhom te s ostalim dužnosnicima zaduženima za suradnju s haškim sudom.

Carla del Ponte danas se, kako je najavljeno, susreće s premijerom Srbije Vojislavom Koštunicom, te predsjednikom Nacionalnog savjeta za suradnju s Haškim sudom Rasimom Ljajićem, a o rezultatima tih susreta javnost će biti obaviještena priopćenjima.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna 'Brzo bih provela istragu' Del Ponte zanima istraga o trgovini organa na Kosovu Slika nije dostupna Počelo suđenje 'Tolimir pazio da ubilačka operacija odradi svoj zli posao'

Ljajić je Radiju B92, uoči dolaska glavne haške tužiteljice, kazao da je za Srbiju važno da njeno izvješće Vijeću sigurnosti Ujedinjenih naroda bude pozitivan, ističući da Srbija mora vratiti povjerenje u odnosima Beograda i Haškog suda.

"Mi ćemo predočiti sve što je učinjeno u proteklih nekoliko mjeseci, predočit ćemo ono što se sada radi i ono što će biti rađeno. Mislim da će to biti dovoljno uvjerljivi argumenti i dokazi za vraćanje povjerenja i za vraćanje našeg kredibiliteta u očima međunarodne zajednice i da će sve to biti dovoljno za izvješće koje će u sebi sadržavati pozitivne elemente", kazao je Ljajić.

Ministar vanjskih poslova Vuk Jeremić za isti je radio u ponedjeljak izjavio da također očekuje pozitivno izvješće glavne tužiteljice, budući da je suradnja s Haškim sudom među glavnim zadacima Vlade Srbije.

"Suradnja s Haškim sudom ostaje preduvjet za naše europske integracije, ali s obzirom da je ta suradnja jedan od glavnih ciljeva koje je nova Vlada Srbije zacrtala, ne mogu očekivati ništa osim pozitivnog izvještaja Carle del Ponte europskim dužnosnicima i Vijeću sigurnosti UN-a", kazao je Jeremić, koji će i sam sastati s glavnom haškom tužiteljicom tijekom njena četverodnevnog boravka u Beogradu.

Carla del Ponte, koja je posljednji puta u Beogradu bila u listopadu prošle godine, sastat će se - osim s političkim predstavnicima službenog Beograda - i s nadležnima za Akcijski plan za okončanje suradnje s Haškim sudom, među kojima su i predstavnici sigurnosnih službi koje tragaju za Ratkom Mladićem i drugim haškim optuženicima.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene