Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Bivši vojni zapovjednik bosanskih Srba Ratko Mladić, koji je u bijegu od 1995. godine "je u Srbiji, u Beogradu u okolici tog grada", izjavila je glavna tužiteljica Međunarodnog kaznenog suda (ICTY).


Kao što je u ponedjeljak  otvoreno kazala nakon sastanka u Luksemburgu s dužnosnicima EU-a, Del Ponte je kritizirala "stvaran nedostatak političke volje Beograda" u istrazi kojoj jer cilj uhićenje ratnih zločinaca.

Vezani članci Poskupljuju nekretnine u Splitu - 1 Mladima u Splitu kupnja stana je čista lutrija: Čak ni uz subvenciju države ne mogu si ih priuštiti Bez mladih na HNK - 3 Sinoć nije bilo masovnih okupljanja mladih u Zagrebu, policija izdala dva upozorenja

"Na sreću međunarodna zajednica je sada jednoglasna da traži njegovo izručenje Međunarodnom kaznenom sudu u Den Haagu", dodala je.

U ponedjeljak je jedan od srbijanskih dužnosnika zadužen za suradnju s ICTY-jem rekao da nitko u Srbiji ne zna gdje se nalazi Mladić i "nitko s njim nije pregovarao o predaji". "Nitko u inozemstvu ne zna gdje se nalazi u ovom trenutku", rekao je Rasim Ljajić, ministar za ljudska i manjinska prava Srbije.

"Fokusirali smo se na Mladića", priznala je glavna tužiteljica za
koju "još uvijek postoje izgledi" da se uhvati i drugi bjeganac
ICTY-ja Radovan Karadžić, politički vođa bosanskih Srba. "Ali
prioritet je Mladić, to je proces za Srebrenicu, sa sedam optuženih i sada je dobra trenutak za integriranje tih megaprocesa", pojasnila je Del Ponte.