Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Del Ponte kritizira EU zbog blagog stava prema Srbiji

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Glavna tužiteljica Međunarodnog kaznenog suda (ICTY) Carla del Ponte je optužila EU i NATO da dopuštaju Srbiji da se približi članstvu u tim organizacijama unatoč njezinu propuštanju da uhiti optužene ratne zločince Ratka Mladića i Radovana Karadžića odgovorne za krvoproliće na području bivše Jugoslavije.

- Sud mora završiti s radom do 2010. godine dok su dva glavna osumnjičenika za genocid u Europi i dalje na slobodi jer međunarodna zajednica više nije zainteresirana da nam pomogne, kazala je Carla del Ponte nakon razgovora s belgijskim ministrom vanjskih poslova Karelom De Guchtom.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Del Ponte: Srbija ne surađuje s Haagom Slika nije dostupna Del Ponte Srbiji neće dati negativnu ocjenu

- Beograd ne samo da ne surađuje sa Sudom, nego ne surađuje uopće, dodala je.

- Ako vjerujemo u vladavinu prava, ako vjerujemo u međunarodnu pravdu, onda je potrebno da nam međunarodna zajednica podrži naš mandat, kazala je glavna tužiteljica ICTY-ja.

De Gucht, čija zemlja inzistira na čvršćoj liniji EU-a u pregovorima sa Srbijom, kazao je da je Belgija protiv obnavljanja pregovora s Beogradom o bližim vezama s Unijom, osim ako Del Ponte ne da "zeleno svjetlo" za to.

De Gucht je kazao da u EU postoje neki koji se nadaju da će
popuštanje čvrstog stajališta Unije u obnavljanju pregovora sa Srbijom potaknuti Beograd da pristane na UN-ov plan koji praktički predviđa neovisnost Kosova.

Kako je napomenula Del Ponte, ministri vanjskih poslova zemalja članica su prvi put do sada dali naslutiti da bi se Srbiji moglo dopustiti da se obnove prekinuti pregovori o Stabilizaciji i pridruživanju, što je prvi korak prema članstvu u Uniji, a bez da se ostvare konkretni rezultati, odnosno uhićenje Ratka Mladića.

Prvi put u dvije godine uhićenje Mladića i bivšeg vođe bosanskih Srba Radovana Karadažića nije spomenuto kao bitan preudvjet za obnavljanje pregovora.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene