Vojislav Šešelj (Foto: AFP)
Vojislav Šešelj (Foto: AFP) Foto: Afp

Vojislav Šešelj je 31. ožujka 2016. godine oslobođen po svih devet točaka optužnice - Vijeće je konstatiralo kako nije kriv za ubojstvo, mučenje, okrutno postupanje, protjerivanje, nečovječna djela, bezobzirno razaranje i pljačku imovine.


Žalbeno saslušanje u predmetu koji se tiče lidera srpskih radikala Vojislava Šešelja zakazano je za 13. prosinca u 13 sati, objavilo je danas Žalbeno vijeće Mehanizma za međunarodne kaznene sudove u Haagu, koje odrađuje proceduralne zaostatke nakon što je ICTY prestao s radom.

Vezani članci Slika nije dostupna NACIONALIZAM, NEMORAL I KULTURA LAŽI Od poricanja žrtava do veličanja ratnih zločina Slika nije dostupna SPALIO ZASTAVE NATO i EU Šešelj ponovno divlja, saslušanje odgođeno

Kako se navodi u priopćenju, saslušanje će početi izlaganjem predsjedavajućeg suca, nakon čega će uslijediti usmena argumentacija Tužiteljstva i Šešelja u vezi sa žalbom (ako on dođe osobno obrazlagati žalbu, u suprotnom će mu se osigurati zastupnik).

Podsjetimo, Šešelj je 31. ožujka 2016. godine oslobođen po svih devet točaka optužnice - Vijeće je konstatiralo kako nije kriv za ubojstvo, mučenje, okrutno postupanje, protjerivanje, nečovječna djela, bezobzirno razaranje i pljačku imovine.

Raspravno vijeće ICTY-ja utvrdilo je u presudi da je dio govora vođe srpskih radikala Vojislava Šešelja, za koje je tužiteljstvo tvrdilo da su huškački, predstavljao poziv na progon, ali ga je oslobodilo krivnje jer, kako su ustvrdili, nije dokazana uzročno-posljedična veza tih govora s konkretnim zločinima.
 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju