Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Dan poslije napada Alžir oplakuje žrtve

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Država Alžir oplakuje žrtve atentata počinjenih dan ranije u glavnome gradu, Alžiru, no podaci se znatno razlikuju pa tisak piše o 72 poginula, a ministar vanjskih poslova o 30 mrtvih.

Dnevni list El Watan, pozivajući se na medicinske izvore, u srijedu na naslovnici piše o 72 žrtve dvaju napada automobilom-bombom.

Pročitajte i ovo Napad na Ukrajinu - 1 Oštećena bolnica Rusija izvela novi napad: U gradu Černihivu poginulo najmanje 13 ljudi Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić napadnuta hrvatska filmska ekipa Hrvatska je poslala prosvjednu notu zbog napada na Hrvate u Srbiji

Ministar vanjskih poslova Mourad Medelci kazao je u srijedu da je službeno ubijeno 30 osoba u napadima za koje je odgovornost preuzela Al Qaida islamskog Magreba.

"Upravo sam razgovarao s ministrom unutarnjih poslova. Jučer je najavio da su 22 osobe ubijene, danas govori o 30 mrtvih. Pet je stranih državljana među tih rideset, a 28 ranjenih je u bolnicama", rekao je Medelci.

Ciljevi napada bile su zgrada Ustavnoga suda, te zgrada u kojoj su smješteni uredi agencija Ujedinjenih naroda, UNHCR-a i UNDP-a.

"Nema nikakve dvojbe" da je sjedište UNHCR-a bilo cilj napada, rekao je visoki povjerneik UN-a za izbjeglice Antonio Guterres.

Napad je bio najveći na urede UN-a od kolovoza 2003. godine kada je kamion-bomba u Bagdadu pred glavnim sjedištem UN-a usmrtio 22 osobe, a ranio 150.

Obitelji žrtava u srijedu čekaju novosti na poprištima napada, dok spasilačke ekipe uz pomoć pasa pretražuju ruševine.

Uspjeh je da su u srijedu izvukli sedam osoba koje su preživjele, a sedmi spašeni, 40-godišnji Sofiane, koji je prebačen u bolnicu, izjavio je da je najmanje još jedna osoba pod ruševinama.

Glavni tajnik UN-a Ban Ki-moon kazao je da je najmanje 11 zaposlenika UN-a ubijeno u napadima.

Sindikat zaposlenih u UN-u zatražio je u priopćenju otvaranje istrage koja bi trebala "utvrditi jesu li provedene primjerene mjere sigurnosti u Alžiru kako bi se spriječio tako strašan čin".

Mediji donose priče o roditeljima i rodbini koja traga za nestalima, a tisak je pun ogorčenja.

"Al Qaida udara u srce Alžira", piše Expression, dok oranski dnevni list Quotidien d' Oran naslovljuje "Ponovo užas", a list Tribune kratko optužuje "Ubojice".

Ministar vanjskih poslova Medelci uvjeren je da ponovno izbijanje terorisitčkih atentata u Alžiru neće zemlju vratiti u stanje
građanskog rata kakav je proživjela 90-ih godina. 

Islamist poziva na 'političko rješenje' krize

Represija ne rješava krizu i mira neće biti bez "političkog rješenja", ocijenio je Ali Belhadj, utemeljitelj alžirskog Islamskog fronta spasa (FIS) dan nakon krvavog dvostrukog atentata u glavnome gradu Alžira.

"Treba sjesti za pregovarački stol i razmotriti sve zahtjeve
islamističkih pokreta. Neće biti mira bez političkog rješenja.
Represija samo može zakomplicirati stvari", rekao je oporbeni vođa za španjolski dnevnik El Mundo od srijede.

Dok vođa islamista drži da vlada mora s islamistima pregovarati, alžirski šef diplomacije osudio je islamski terorizam koji manipulira i novači samoubojice za vlastite ciljeve.

"Svi oružani pokreti koji postoje u islamskom svijetu reakcija su na arapske diktature", naglasio je Belhadj u izjavi za El Mundo i citirao slučaj Saudijca Osame bin Ladena, utemeljitelja terorističke mreže Al Qaide.

Belhadj je izbjegao osuditi napade počinjene u utorak pred zgradom UN-a u glavnome grdu Alžiru s više desetaka mrtvih, no doveo je u pitanje tvrdnje da je atentate počinio magrepski ogranak Al Qaide.

"Ne moramo u to vjerovati. Ima toliko rivaliteta između državnih
službi sigurnosti da je sve moguće", insinuirao je Belhadj prebacivši lopticu odgovornosti u polje alžirske vlade.

Alžirski ministar vanjskih poslova Mourad Medelci ocijenio je u
telefonskoj izjavi za francusku radijsku postaju Euorpe 1 da ponovno jačanje terorističkih napada u Alžiru ne jača i "opasnost od povrataka u stanje građanskog rata".

Danas je situacija takva da je "alžirski narod potpuno ujedinjen
protiv terorizma", izjavio je Medelci te istaknuo "To ne može biti
stanje građanskog rata".

Medelci je osudio "manipulatore koji se koriste lažima, ali i drogom kako bi mobilizirati kamikaze za terorističke napade".

Ali Belhadj i Abassi Madanii utemeljitelji su pokreta FIS koji je
pobijedio na parlamentarnim izborima početkom 90-ih u Alžiru. No strahujući od islamske države vojska je poništila izbore, a islamisti uzvratili terorističkim napadima koji su prerasli u desetogodišnji građanski rat s 200.000 mrtvih.

Ali Belhadj je bio uhićen 1991. godine, a na slobodu ga je pustio
sadašnji alžirski predsjednik Abdelaziz Bouteflika. Danas živi u
Alžiru.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene