Obavijesti Video Pretražite Navigacija
624. obljetnica Kosovske bitke

Dačić i Vučić: Odlukom EU-a promijenjen tijek srpske povijesti

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predsjednik i prvi potpredsjednik Vlade Srbije Ivica Dačić i Aleksandar Vučić ocijenili su u petak da će odluka Europskog vijeća o otvaranju pregovora sa Srbijom o članstvu u EU-u promijeniti tijek povijesti, a njihove su ocjene, uz udarnu vijest iz Bruxellesa, u petak navečer u vrhu pozornosti srbijanskih elektroničkih medija.

Na svečanoj sjednici vlade Srbije u Kruševcu, u povodu Vidovdana i 624. obljetnice Kosovske bitke, Dačić i Vučić su istaknuli i novu simboličku važnost ovog datuma, specifičnog u srpskoj povijesti.

"Danas je naša zemlja promijenila i svoje stoljetno vjerovanje, način ponašanja, krajnji cilj, mit koji nas je toliko dugo tjerao da gledamo unazad i da ne idemo naprijed", istaknuo je Dačić.

>> Srbija dobila datum za početak pregovora - EVO KADA!

Pročitajte i ovo Tomislav Zigmanov, predsjednik Demokratskoga saveza Hrvata u Vojvodini i hrvatski zastupnik u Skupštini Srbije Vučić objavio Žigmanov ponovno dobio mandat u resoru srbijanske vlade: "Potvrda o mojem predanom radu" Aleksandar Vučić Suzana, ne ide to tako Košmar na sjednici UN-a: Vučića ponizili, a kamere su snimile što je radila njegova savjetnica

Ocjena vicepremijera Vučića je da je Srbija 28. lipnja 2013. preokrenula tijek svoje moderne povijesti.

"Na Vidovdan smo slavili naše herojstvo, ali i najveće poraze, otpočinjanje svjetskih ratova u kojima smo gubili trećinu muškog stanovništva, na Vidovdan smo slavili i odvođenje naših državnika iz zemlje, na Vidovdan nikada nismo slavili nešto čime bi se generacije mogle ponositi", rekao je Vučić.

On je naglasio kako je odlukom o otvaranju pregovora o članstvu u EU-u Srbija sad "platila kartu u jednom pravcu za siječanjski vlak ka EU-u", ali je istodobno odbacio optužbe o izdaji Kosova.

"Ništa nismo prodali, izdali i ničeg se nismo odrekli. Nema zaokreta, nema vraćanja, nema odustajanja. Nikada više nećemo biti izolirani i umorni, raspeti između sjevera i juga, istoka i zapada", rekao je Vučić, upozorivši političare, dužnosnike i gospodarstvenike da "prave reforme i napori tek počinju".

"Nemamo razloga za veliko slavlje, ali imamo razloga za zadovoljstvo. Razbijene su sve stare predrasude o Srbiji. Ovaj posao nije mali, ali nije dovoljan ako ne završimo i ne provedemo reforme i modernizaciju i osiguramo bolji život za naše građane", rekao je Vučić i naglasio da je "dobijanje siječanjskog pregovaračkog starta diplomski ispit" vlade Srbije.

>> Srpski rulet - VOŽNJA SMRTI!

Priznajući da je siječanjski početak pregovora s EU-om "manje od onoga što je očekivao i najavljivao, ali je više od onoga što je bilo koja vlada učinila u posljednih 25 godina", Vučić je ocijenio da je odluka EU-a "apotekarski dozirana" i da je to posljedica negativnog iskustva Europe sa zemljama koje su "primljene u članstvo bez dovršenih unutarnjih reformi".

>> Bundestag podupire pristupne pregovore sa Srbijom

Europsko vijeće odlučilo je danas u Bruxellesu da otvori pregovore o članstvu u EU sa Srbijom i da se prva međuvladina konferencija održi najkasnije u siječnju 2014. godine. (Hina)
 

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene