Obavijesti Video Pretražite Navigacija
novi pokušaj evakuacije

Deseci tisuća građana zarobljeni s malo hrane i vode: "Cijeli svijet mora reagirati"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Konvoj Crvenog križa koji kreće prema Mariupolju pokušat će u subotu ponovno evakuirati civile iz opkoljenog ukrajinskog grada, dok se ruske snage vjerojatno pregrupiraju za nove napade na jugoistoku zemlje.

Mariupolj, opkoljen od ranih dana ruske invazije, glavna je meta Moskve u Donbasu. Deseci tisuća tamo su zarobljeni s oskudnim pristupom hrani i vodi.

Međunarodni odbor Crvenog križa (ICRC) poslao je u petak tim koji je vodio konvoj s oko 54 ukrajinska autobusa i drugim privatnim vozilima iz grada, ali su se oni vratili, poručivši da uvjeti onemogućuju nastavak izvlačenja civila.

"U subotu će ponovno pokušati olakšati siguran prolaz civila", stoji u priopćenju ICRC-a. Prethodni pokušaj evakuacije Crvenog križa početkom ožujka nije uspio jer je utvrđeno da ruta nije sigurna.

Rusija i Ukrajina dogovorile su uspostavu humanitarnih koridora tijekom rata kako bi olakšale evakuaciju tisuća civila.

ICRC kaže kako su njegovu operaciju u Mariupolju odobrile obje strane, ali se još uvijek razrađuju glavni detalji, poput točnog vremena i odredišta konvoja u Ukrajini.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna 38. DAN RATA Carla del Ponte želi Putina iza rešetaka: "Izdajte nalog za uhićenje''. Oglasio se i Papa: ''Opet neki moćnik provocira...''

Pročitajte i ovo Ilustracija (Foto: Getty) ANTIRATNI KOMENTARI Za ne povjerovati: Ruski učenici prijavili vlastitu učiteljicu jer je kritizirala napad na Ukrajinu, prijeti joj drakonska kazna

U ranojutarnjem videoobraćanju, ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski upozorio je da su se ruske trupe pomaknule prema regiji Donbasa i sjeveroistoku u smjeru Harkiva, drugog po veličini ukrajinskog grada, gdje su prethodni ruski udari teško oštetili urbana područja.

"Nadam se da još uvijek može biti rješenja za situaciju u Mariupolju", rekao je Zelenskij.

"Cijeli svijet mora reagirati na ovu humanitarnu katastrofu", dodao je.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene