Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Crveni kristal priznat uz crveni križ i polumjesec

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Crveni kristal, znak humanitrne organizacije koji će od nedjelje biti i službeno priznat uz Crveni križ i Crveni polumjesec, omogućit će Izraelcima da se uključe u međunarodni pokret.

Znak je prihvaćen u lipnju na Međunarodnoj konferenciji u Ženevi, unatoč protivljenju muslimanskih zemalja.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Crveni križ i Caritas se priključili akciji Pridružite se: Japan je pomagao nama, sada pomoć treba njima Slika nije dostupna Otvoreno pismo Udruge pacijenata Dan bolesnika: 'Uputili smo krik predsjednici Vlade'

Sporazum o osnutku organizacije potpisali su predstavnici 84 zemalja a dosad ga je devet država ratificiralo, objavili su Međunarodni odbor Crvenog križa i Međunarodna federacija društava Crvenog križa i Crvenog polumjeseca u zajedničkom priopćenju.

Novi znak je crveni kvadrat na bijeloj podlozi, izabran kao amblem koji će omogućiti izraelskoj hitnoj službi Magen David Adom (MDA, Davidova zvijezda u crvenoj boji) uključenje u međunarodni pokret.

Zemlje članice međunarodnog pokreta prihvatile su ranije palestinski Crveni križ, što je iznimka jer članice mogu biti samo suverene države. Iznimka je učinjena zbog posebnog statusa kakav uživa Palestinska vlast.

"Sada će valjati djelovati na tome da Crveni kristal bude prihvaćen i poštivan u cijelom svijetu, kao što su to Crveni križ i Crveni polumjesec", stoji u priopćenju.

Zbog dugogodišnjeg bojkota MDA, američki Crveni križ je obustavio od 2000. sve uplate u Međunarodnu federaciju kojoj duguje 36 milijuna dolara. Američka udruga obvezala se nastaviti plaćati članarinu čim u Federaciju uđe i izraelsko društvo

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene